Smakosze.pl Porady Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować? Odpowiedź zaskakuje
canva/Ahanov Michael

Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować? Odpowiedź zaskakuje

30 sierpnia 2022

Ogórki kiszone są lubianym przez wielu smakoszy rarytasem. Część z nas w sezonie letnim przyrządza je samodzielnie. Niektórzy zastanawiają się, czy domowy wyrób — podobnie jak inne przetwory sezonowe — powinien zostać zapasteryzowany przed dłuższym przechowywaniem. Znamy odpowiedź na to pytanie.

Jeśli kiedykolwiek przyszedł wam do głowy pomysł pasteryzowania ogórków kiszonych, spróbujcie przypomnieć sobie, jak wyrób przygotowywały nasze babcie. Kamienne naczynie wypełnione świeżo nastawioną kiszonką i przykryte talerzykiem dość trudno włożyć do garnka czy piekarnika. Nie tylko nie jest to niemożliwe, ale też zupełnie niepotrzebne.

Ogórków kiszonych nie trzeba pasteryzować

Pasteryzacja przedłuża świeżość przetworów, pomagając pozbyć się drobnoustrojów chorobotwórczych. Procedura pozwala również utrwalić smak wyrobu. W przypadku ogórków kiszonych zabieg ten nie będzie konieczny.

Obróbka termiczna zatrzyma proces kiszenia i usunie z samych ogórków i zalewy dobroczynne bakterie, które wytwarzają. Substancja ta nie tylko utrwala nasz wyrób, lecz. stanowi też one o wartości tego produktu.

Pozbawione jej ogórki kiszone nie będą tak cenne, jak niepoddane pasteryzacji. Świeże ogórki kiszone są świetnym probiotykiem, regulującym pracę układu trawiennego i wpływającym korzystnie na naszą odporność. Warto przygotować je tak, by pasteryzacja konieczna nie była, czyli m.in. dbając o czystość naczyń.

Ogórki kiszone można poddać pasteryzacji w jednym przypadku

Jeżeli wiemy, że nie będziemy mieli możliwości przechowania wyrobu w chłodnym miejscu — takim jak piwnica czy lodówka — ogórki można poddać procesowi usuwania drobnoustrojów. Wtedy jednak nadal warto ograniczyć procedurę do niezbędnego minimum. Gotowanie słoików we wrzątku przez 5 minut w zupełności wystarczy.

Na naszej stronie znajdziecie kilka smacznych pomysłów na dania z ogórkami kiszonymi. Szczególnie polecamy prosty przepis na pyszną zupę . Być może tez przypadnie wam do gustu kwaśna, orzeźwiająca wersja chłodnika z dodatkiem tego rarytasu.

Ogórki kiszone można pasteryzować
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jawagabunda, gerlach

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy