Przebojowa bryndzówka, czyli góralska zupa z bryndzy. Zrobisz ją z kilku składników
Bryndzówka jest góralską zupą z bryndzy. Wyraźna w smaku, aromatyczna, pyszna. Zupę możemy w prosty sposób ugotować również w domowym zaciszu, cała rodzina będzie zachwycona. Bryndzówka jest świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad.
Bryndza jest serem produkowanym z mleka owczego. Jest serem miękkim o intensywnym smaku. Jest lekko słony i pikantny, czasem może być również lekko kwaskowaty. Ze względu na konsystencję, bryndza wykorzystywana jest do wielu wyśmienitych potraw, w tym do bryndzówki.
Zupę z bryndzy ugotujemy na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Bryndzówka jest zupą z dodatkiem makaronu zacierkowego i zasmażki, jest pożywna, gęsta i bardzo aromatyczna.
Bryndzówkę podajmy z pumperniklem i szczypiorkiem, tak smakuje doskonale. Możemy również zgrillować bułkę lub przygotować grzanki, oprószyć ją posiekaną natką pietruszki lub podać samą. Każda wersja podania zniknie z talerzy błyskawicznie.
Przepis na bryndzówkę, czyli góralską zupę z bryndzy
Składniki:
2 l wywaru warzywnego lub rosołu
300 g sera bryndza
400 ml śmietany 30% do zup
2 łyżki mąki pszennej
łyżka masła
dwie garści zacierki makaronowej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
posiekany szczypiorek do podania (opcjonalnie)
chleb razowy lub pumpernikiel do podania (opcjonalnie)
Jak ugotować bryndzówkę? Zupa jest gęsta, pożywna i pełna smaku
Bryndzę przełóż do miski i rozgnieć z dodatkiem śmietany, zagotuj bulion. Gdy będzie wrzał, zmniejsz gaz, wsyp makaron zacierkowy. Przygotuj zasmażkę: masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i wlej łyżkę- dwie bulionu, następnie dokładnie wymieszaj, odstaw.
Gdy makaron zacierkowy jest już miękki, do wywaru dodaj bryndzę wymieszaną ze śmietaną, energicznie mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, następnie dodaj zasmażkę, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Chleb pokrój w kostkę. Bryndzówkę wlej do miseczek, dodaj kilka kostek chleba i oprósz posiekanym szczypiorkiem, smacznego.
Pomysł na pyszny obiad? Przygotuj paprykę faszerowaną mięsem mielonym. Jeśli wolisz bezmięsne dania- tu poznasz przepis na cukinię faszerowaną kaszą i serem feta, rozpływa się w ustach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent
Zapomnij o dodawaniu bułki tartej do mielonych. Teraz wszyscy sięgają po inny składnik
Źródło: olgasmile