Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przebojowa bryndzówka, czyli góralska zupa z bryndzy. Zrobisz ją z kilku składników
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.08.2022 16:48

Przebojowa bryndzówka, czyli góralska zupa z bryndzy. Zrobisz ją z kilku składników

Przebojowa bryndzówka, czyli góralska zupa z bryndzy. Zrobisz ją z kilku składników
canva/ALLEKO

Bryndzówka jest góralską zupą z bryndzy. Wyraźna w smaku, aromatyczna, pyszna. Zupę możemy w prosty sposób ugotować również w domowym zaciszu, cała rodzina będzie zachwycona. Bryndzówka jest świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad.

Bryndza jest serem produkowanym z mleka owczego. Jest serem miękkim o intensywnym smaku. Jest lekko słony i pikantny, czasem może być również lekko kwaskowaty. Ze względu na konsystencję, bryndza wykorzystywana jest do wielu wyśmienitych potraw, w tym do bryndzówki.

Zupę z bryndzy ugotujemy na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Bryndzówka jest zupą z dodatkiem makaronu zacierkowego i zasmażki, jest pożywna, gęsta i bardzo aromatyczna.

Bryndzówkę podajmy z pumperniklem i szczypiorkiem, tak smakuje doskonale. Możemy również zgrillować bułkę lub przygotować grzanki, oprószyć ją posiekaną natką pietruszki lub podać samą. Każda wersja podania zniknie z talerzy błyskawicznie.

Przepis na bryndzówkę, czyli góralską zupę z bryndzy

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego lub rosołu

  • 300 g sera bryndza

  • 400 ml śmietany 30% do zup

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • łyżka masła

  • dwie garści zacierki makaronowej

  • sól do smaku

  • pieprz biały mielony do smaku

  • posiekany szczypiorek do podania (opcjonalnie)

  • chleb razowy lub pumpernikiel do podania (opcjonalnie)

Jak ugotować bryndzówkę? Zupa jest gęsta, pożywna i pełna smaku

Bryndzę przełóż do miski i rozgnieć z dodatkiem śmietany, zagotuj bulion. Gdy będzie wrzał, zmniejsz gaz, wsyp makaron zacierkowy. Przygotuj zasmażkę: masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i wlej łyżkę- dwie bulionu, następnie dokładnie wymieszaj, odstaw.

Gdy makaron zacierkowy jest już miękki, do wywaru dodaj bryndzę wymieszaną ze śmietaną, energicznie mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, następnie dodaj zasmażkę, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chleb pokrój w kostkę. Bryndzówkę wlej do miseczek, dodaj kilka kostek chleba i oprósz posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Pomysł na pyszny obiad? Przygotuj paprykę faszerowaną mięsem mielonym. Jeśli wolisz bezmięsne dania- tu poznasz przepis na cukinię faszerowaną kaszą i serem feta, rozpływa się w ustach.

Pokruszona bryndza
canva/ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile