Pysznie pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania. Łatwiejszej receptury nie znajdziesz
Chleb bez wyrabiania jest chrupiący i niezwykle smaczny. Jest również bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Chleb bez wyrabiania będzie świetnym pomysłem na dobry początek dnia, podajmy go z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie chleba kojarzy nam się głównie z długim wyrabianiem ciasta, przez co wielu z nas rezygnuje z domowego wypieku. Mamy na to skuteczny sposób- chleb bez wyrabiania. Chleb z dodatkiem pestek słonecznika jest niezwykle chrupiący i pyszny.
Chleb bez wyrabiania przygotujmy z trzech rodzajów mąki: mąki pszennej, żytniej, orkiszowej. Dzięki temu domowy chleb będzie pełen smaku, delikatny i bardzo chrupiący. Chleb przygotujmy z dodatkiem świeżych drożdży, nie jest jednak potrzebny rozczyn.
Świeże drożdże wystarczy połączyć z resztą składników. Ciasto na chleb wyrabiamy przy pomocy specjalnych mieszadeł hakowych. Chleb musi rosnąć dwa razy: zaraz po wyrobieniu i po przełożenia do foremki, przed pieczeniem. Chleb oprószmy pestkami słonecznika.
Przepis na pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania i bez rozczynu
Składniki na foremkę o wymiarach 11 x 36 cm:
25 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
100 g mąki orkiszowej
400 m ciepłej wody
po łyżeczce soli i cukru
łyżka oleju
60 g pestek słonecznika
Jak zrobić chrupiący chleb bez wyrabiania? Poznaj najlepszą recepturę
Mąki, olej, sól, cukier wsyp do większej miski, dodaj pokruszone drożdże, wlej ciepłą wodę i miksuj przy pomocy mieszadeł hakowych, ciasto będzie się bardzo kleić.
Gdy wszystkie składniki się połączą, miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na 20- 30 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełóż do foremki, oprósz pestkami i odstaw na kolejną godzinę.
Foremkę z chlebem wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz przez 50- 55 minut, następnie ostudź.
Chrupiący chleb podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, pastę jajeczną i pastę z tuńczyka, jajecznicę z awokado, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealnie miękkie kluski śląskie? Najlepsze gospodynie mają swój patent
Oprócz ziemniaków postaw na jeszcze jedno warzywo. Placki ziemniaczane nigdy nie były tak kuszące
Dlaczego do kawy warto wsypać szczyptę cynamonu? Efekt powala na łopatki
Źródło: lekcjewkuchni