Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pysznie pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania. Łatwiejszej receptury nie znajdziesz
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.08.2022 18:58

Pysznie pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania. Łatwiejszej receptury nie znajdziesz

Pysznie pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania. Łatwiejszej receptury nie znajdziesz
canva/Olga Kriger

Chleb bez wyrabiania jest chrupiący i niezwykle smaczny. Jest również bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Chleb bez wyrabiania będzie świetnym pomysłem na dobry początek dnia, podajmy go z ulubionymi dodatkami.

Przygotowanie chleba kojarzy nam się głównie z długim wyrabianiem ciasta, przez co wielu z nas rezygnuje z domowego wypieku. Mamy na to skuteczny sposób- chleb bez wyrabiania. Chleb z dodatkiem pestek słonecznika jest niezwykle chrupiący i pyszny.

Chleb bez wyrabiania przygotujmy z trzech rodzajów mąki: mąki pszennej, żytniej, orkiszowej. Dzięki temu domowy chleb będzie pełen smaku, delikatny i bardzo chrupiący. Chleb przygotujmy z dodatkiem świeżych drożdży, nie jest jednak potrzebny rozczyn.

Świeże drożdże wystarczy połączyć z resztą składników. Ciasto na chleb wyrabiamy przy pomocy specjalnych mieszadeł hakowych. Chleb musi rosnąć dwa razy: zaraz po wyrobieniu i po przełożenia do foremki, przed pieczeniem. Chleb oprószmy pestkami słonecznika.

Przepis na pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania i bez rozczynu

Składniki na foremkę o wymiarach 11 x 36 cm:

  • 25 g świeżych drożdży

  • 300 g mąki pszennej

  • 100 g mąki żytniej

  • 100 g mąki orkiszowej

  • 400 m ciepłej wody

  • po łyżeczce soli i cukru

  • łyżka oleju

  • 60 g pestek słonecznika

Jak zrobić chrupiący chleb bez wyrabiania? Poznaj najlepszą recepturę

Mąki, olej, sól, cukier wsyp do większej miski, dodaj pokruszone drożdże, wlej ciepłą wodę i miksuj przy pomocy mieszadeł hakowych, ciasto będzie się bardzo kleić.

Gdy wszystkie składniki się połączą, miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na 20- 30 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełóż do foremki, oprósz pestkami i odstaw na kolejną godzinę.

Foremkę z chlebem wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz przez 50- 55 minut, następnie ostudź.

Chrupiący chleb podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, pastę jajeczną i pastę z tuńczyka, jajecznicę z awokado, smacznego.

Chleb bez wyrabiania
canva/jdwfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lekcjewkuchni