Wyborna ogórkowa z dodatkiem podsmażonych na maśle ogórków
Zupa ogórkowa sama w sobie ma bardzo intensywny smak - w końcu dodaje się do niej kiszone ogórki. Podsmażenie ich na maśle przed wrzuceniem do zupy sprawia, że ta uzyskuje zupełnie nowy wymiar smaku. Niżej zdradzamy najprostszy przepis.
Zupa ogórkowa jest prawdopodobnie tak samo popularna, jak zupa pomidorowa czy rosół, dlatego tak dużą wagę przypisujemy jej, jako klasyce. Można ją jednak ulepszyć za sprawą smażenia ogórków.
Podczas smażenia zachodzi reakcja Maillarda, dzięki której ogórki mają o wiele intensywniejszy, a zarazem ciekawszy smak. Warto tego wypróbować, czym z pewnością zachwycisz całą rodzinę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wyborną zupę ogórkową
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy jak najwygodniej obierać maślaki. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis, na syrop z kwiatów czarnego bzu. Składniki:
Żeberka wieprzowe 500 gramów
3 litry wody
3 marchewki
2 małe pietruszki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
majeranek
3 ząbki czosnku
8 średnich ziemniaków
8 sporych ogórków kiszonych
½ szklanki wody z ogórków kiszonych
Sól, pieprz
½ szklanki śmietany 18%
Włóż żeberka do garnka i zalej je wodą. Dodaj do mięsa ziele angielskie, liść laurowy, ząbki czosnku i zacznij gotować na średnim ogniu. Po około 45 minutach dodaj do garnka startą marchewkę oraz pietruszkę i gotuj przez 15 minut.
Ogórki zetrzyj na tarce. Na patelni z roztopionym masłem podsmaż ogórki, aż nabiorą delikatnego brązowego koloru. Do zupy wrzuć obrane, umyte i pokrojone w kostkę pyrki. Gotuj je do miękkości.
Gdy kartofle będą miękkie, wrzuć starte i podsmażone ogórki, dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem oraz siekanym koperkiem. Dodaj do niej wodę z ogórków i gotuj przez 5 minut. Zahartowaną śmietanę wlej do zupy. Smacznego.
Źródło: canva/Aneta_Gu, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij przepis