Smakosze.pl Porady Czy przed suszeniem, należy umyć grzyby?
canva/CobraCZ

Czy przed suszeniem, należy umyć grzyby?

7 października 2021

Nie ma lepszego sposobu na przechowanie grzybów niż ich wysuszenie. W tym wydaniu zostaną z nami przez długi czas, ale będą pyszne tylko wtedy, gdy zastosujemy się do kilku reguł.

Do suszenia grzyby nadają się doskonale. Warunek jest tylko jeden — muszą być zdrowe, czyli pozbawione śladów pleśni i bytności robaków. Jest to o tyle istotne, że przed suszeniem grzybów nie powinno się ich myć .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mycie grzybów przed suszeniem nie jest konieczne

Jest ono nawet niewskazane. Może bowiem doprowadzić do znacznego wydłużenia procesu suszenia. Dzieje się tak, ponieważ grzyby w wodzie zachowują się jak gąbka — nasiąkają nią . Trudno więc o sprawne i dokładne ich wysuszenie po takim potraktowaniu.

Niewątpliwie jednak należy grzyby przed suszeniem oczyścić. Można to zrobić, korzystając noża, szczoteczki o miękkim włosiu czy wilgotnej ściereczki. Takie postępowanie wystarczy, by pozbawić je ewentualnych zabrudzeń.

Aby mieć pewność, że będą czyste, warto także zbierać grzyby zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektoratu Sanitarnego tj. do koszyków. Nawet ładne okazy transportowane w torebkach foliowych mogą pokryć się warstewką wilgoci.

Brak dostępu powietrza powoduje, że grzyby stają się nie tylko trudniejsze do wysuszenia, ale też potencjalnie niebezpieczne. Wilgoć, która gromadzi się w szczelnych torebkach, ułatwia bowiem psucie się zbiorów.

Dowiedzcie się więcej o obróbce grzybów. W tym artykule piszemy o tym, co robić a czego unikać, by grzyby nie spleśniały podczas suszenia . Tu natomiast podpowiadamy jak pozbyć się z nich piasku , także bez użycia wody.

Suszone grzyby w kubku metalowym
Suszone grzyby w kubku metalowym

Źródło zdjęcia: canva/ pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy