Smakosze.pl
grzyby suszone

canva/Sanny11

Jak suszyć grzyby leśne, żeby nie spleśniały?

9 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Suszenie grzybów to jedna z najpopularniejszych i najlepszych metod ich przetwarzania. Jednak jak wysuszyć grzyby, żeby w czasie przechowywania nie pleśniały? Jak to zrobić, jeśli nie masz specjalnej suszarki? Spokojnie, wystarczy ci piekarnik.

Nasze babcie suszyły wieńce grzybów rozwieszając je nad kuchnenką. Kuchnie opalane drewnem czy węglem emitowały dużo ciepła, więc rzeczywiście było to możliwe. Teraz jednak w dobie kuchenek indukcyjnych czy gazowych sprawa jest utrudniona. Na szczęście mamy piekarniki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak suszyć grzyby leśne, żeby nie spleśniały?

Przygotowanie grzybów zacznij od ich oczyszczenia. Usuń kolki, a przy pomocy lekko wilgotnej ściereczki oczyść kapelusze i trzony grzybów z piasku. Unikaj mycia grzybów przeznaczonych do suszenia, bo to zdecydowanie wydłuży cały proces.

Mniejsze grzyby możesz przekroić wzdłuż na połowę, większe krój w plastry o grubości ok. 1/2 cm zarówno kapelusze jak i trzony. Nie krój grzybów zbyt cienko i na małe kawałki, bo po wysuszeniu zamienią się w drobne kawałeczki.

Przygotowane grzyby ułóż na ruszcie piekarnika. Podłuż pod niego blachę, bo w miarę kurczenia się grzybów będą one spadać z rusztu. Grzyby możesz też ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

ciasto przekładane

Chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION

CZYTAJ DALEJ

Istotna temperatura i dostęp powietrza

Blachę z grzybami wstaw do piekarnika o temperaturze ok. 40 st. C. Przy włączonym termoobiegu i uchylonych drzwiczkach susz je ok. 3 godziny. W tym czasie co jakiś czas przemieszaj grzyby (na ruszcie lub już na blasze) by suszyły się równomiernie.

Potem podnieś temperaturę w piekarniku do ok. 50 st. C i dosusz w niej grzyby też co jakiś czas mieszając. To również zajmie jeszcze kilka godzin. Dobrze wysuszone grzyby powinny być kruche i lekkie, bez śladów wilgoci.

Wysuszone grzyby wystudź, umieść w wyparzonych słoikach. Szczelnie je zamknij i przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

grzyby

grzyby

Źródło zdjęcia: canva/pasiphae

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamelse, onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gotowanie ryżu

Porady

Co zrobić aby ryż po ugotowaniu był sypki? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Czytaj więcej >
bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >