Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Niezawodne sposoby na soczystą pieczeń
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:13

Niezawodne sposoby na soczystą pieczeń

Pieczeń w piekarniku
canva/gerenme, Getty Images Signature

Doskonała pieczeń z soczystym i delikatnym mięsem, które rozpada się pod słabym naciskiem, to prawdziwa przyjemność. Jeśli chcesz uzyskiwać taki efekt za każdym razem, zastosuj się do poniższych wskazówek. Dzięki nim przesuszone i twarde jak podeszwa mięso nigdy więcej nie zagości na twoim stole.

Pieczeń w wielu domach podawana jest najczęściej przy okazji ważnych wydarzeń i ich celebrowania. W końcu nie zawsze można sobie pozwolić na długie oczekiwanie, aż duży kawałek mięsa będzie gotowy.

Gdy wybija jednak godzina pieczenia, warto znać kilka zagadnień, dzięki którym każda pieczeń, niezależnie od rodzaju mięsa, będzie idealnie soczysta i krucha.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Na pieczeń należy wybrać odpowiednie mięso

Nie każdy kawałek mięsa wieprzowego, wołowego czy drobiowego nadaje się do upieczenia. Błędny wybór jest najczęstszym powodem, przez który pieczeń nie ma żadnych soków ani delikatności.

Najważniejszym aspektem jest mięso dobrej jakości, kupione u zaufanego rzeźnika. Pełne chemii i innych ulepszaczy kawałki wychodzą gumowate lub suche, nawet po wielu godzinach spędzonych w marynacie i piekarniku.

Kup tłusty kawałek

Tłuszcz jest nośnikiem smaku i wpływa także na poziom soczystości. Rozglądając się w sklepie, zwróć uwagę na proporcje tłuszczu do mięsa - najlepsze są takie rodzaje, w których wyraźnie widać tłuszcz.

W przypadku drobiu dobrze sprawdzają się udka - jeżeli chodzi zaś o wieprzowinę, polecamy karczek, schab środkowy oraz boczek. Chcąc upiec pieczeń wołową, dobrą opcją jest rostbef.

Długie marynowanie to klucz do sukcesu

Mięso samo w sobie pełne jest smaku, jednak marynując je w aromatycznych przyprawach i dodatkach, można cieszyć się jeszcze silniejszym smakiem. Dodatkowo marynaty zmiękczają włókna mięśniowe, czyniąc pieczeń kruchszą.

Drób i wieprzowinę należy marynować około doby, wołowina zaś, z uwagi na znacznie bardziej zbitą strukturę, wymaga marynowania nawet do dwóch dni - podobnie jak dziczyzna i jagnięcina.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Pieczeń wieprzowa

Źródło: canva/MariaArefyeva, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram