Smakosze.pl
grzyby

canva/Viktor Gladkov

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

15 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Grzyby lubimy zbierać i jeść, nie znosimy jednak ich czyścić. Trudno się dziwić, wszak usuwanie kolek i piasku to bardzo mozolna i nudna czynność. Na szczęście czasami sprytne sposoby przychodzą nam z pomocą. Dowiedzcie się jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku.

Dokładne oczyszczenie grzybów to gwarancja, że przygotowane z nich potrawy czy przetwory będziemy jeść z przyjemnością. Piasek trzeszczący w zębach to przecież niemiłe wrażenie, niektórym potrafi nawet odebrać apetyt.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy nie chcą tracić zbyt dużo czasu na czyszczenie grzybów. Babciny sposób pomoże wam to zrobić hurtowo. Otóż wystarczy, że grzyby włożycie do osolonej wody.

Oczyszczone z kolek i mchu grzyby włóżcie do zimnej, dobrze osolonej wody i delikatnie je zamieszajcie. Gdy piasek opadnie na dno grzyby wylejcie na durszlak lub wyjmijcie łyżką cedzakową. Jeśli nie są jeszcze dokładnie oczyszczone czynność możecie powtórzyć zmieniając wodę z solą.

Grzyby można też włożyć do osolonego wrzątku. Ten sposób również spowoduje, że piasek opadnie na dno. Jednak grzyby nieco się skurczą pod wpływem gorącej wody. Co ważne, w wodzie z solą można czyścić grzyby przeznaczone na marynaty, do duszenia czy gotowania.

biszkopt

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

CZYTAJ DALEJ

Do suszenia i mrożenia czyść ręcznie

Czyszczenie grzybów w wodzie z solą nie jest jednak rozwiązaniem jeśli chcecie je suszyć lub mrozić. Przed tymi sposobami utrwalania, grzybów nie należy myć ani moczyć. Woda działa tu bowiem na niekorzyść.

Takie grzyby należy oczyścić tradycyjnie. Wstępnie dobrze jest to zrobić przy pomocy małego nożyka. Piasek pozostały na kapeluszach i trzonach najlepiej jest usunąć lekko wilgotną szmatką.

wsypywanie soli do wody

wsypywanie soli do wody

Źródło zdjęcia: canva/Vladimir Kokorin

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanieonet

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kopytka

Porady

Co zrobić, by kopytka nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >

Porady

Ciasto na pizzę, które zawsze wychodzi

Czytaj więcej >

Porady

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak obrać czosnek bez wysiłku?

Czytaj więcej >
Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >