Smakosze.pl
Zupa w misce z chlebem

canva/Elena Photo

Jak uratować przesoloną zupę?

29 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

W przepisach często spotykamy się ze stwierdzeniem, że danie należy doprawić solą, używając jej w ilości „do smaku". Nie zawsze jednak udaje się właściwie ocenić, ile faktycznie tej soli należy użyć. Podpowiadamy co zrobić, by zupa, którą przesoliliśmy, znów stała się smaczna.

Dzięki prostym trikom wyrzucanie przesolonej zupy nie będzie koniecznie. Wbrew pozorom nie są one przesadnie skomplikowane. Wręcz przeciwnie — często oparte są o wykorzystanie składników, które każdy ma w kuchni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodny sposób na uratowanie przesolonego dania

Gdy zupa jest za słona, lecz nie jest gęsta, zacznijcie od dolania do niej wody. Jeśli to nie pomoże, dodajcie do niej nabiał. Wystarczy, że do wciąż gotującej się potrawy wlejecie 1 łyżkę mleka lub śmietany 12% albo 18%. Nabiał zamaskuje nadmiar smaku słonego i potrawa będzie nadawała się do jedzenia.

Ten sposób na sprawdzi się jednak w przypadku rosołu. Mleko niestety nie pasuje do tej potrawy. To jednak nie oznacza, że nie da się nic zrobić. Dodanie do niego — a także do jakiejkolwiek innej przesolonej potrawy — kilka surowych ziemniaków pomoże "wyciągnąć" sól. Ziemniaki chwilę z zupą gotujemy, a następnie usuwamy z garnka — nie nadadzą się już do spożycia.

Krojenie sernika

Najlepszy sernik od siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Podobnie zadziała sucha skórka chleba. Wrzucamy ją bezpośrednio do gotującego się jedzenia i pozostawiamy na kilkanaście minut. Skórka wchłonie nadmiar soli, neutralizując smak i sprawiając, że danie będzie zjadliwe.

Innym patentem jest umieszczenia w garnku z potrawą woreczka suchego ryżu. Ryż to Chłonąc płyn, będzie również usuwał rozpuszczoną w nim sól. Gotujemy ryż wraz z zupą, aż nabierze ona pożądanego smaku, choć nie dłużej niż około 10 minut — w przeciwnym wypadku ryż się rozgotuje. Ugotowany ryż usuwamy z zupy i cieszymy się jej smakiem.

Na naszej stronie znajdziecie też wskazówki jak poradzić sobie ze zbyt kwaśną zupą ogórkową. Dowiecie się również co zrobić, jeśli fasola w waszym daniu jest zbyt twarda. Dzięki tym radom już nigdy nie wyrzucicie dania, które za bardzo posolicie.

Zupa na talerzu i przyprawy

Zupa na talerzu i przyprawy

Źródło zdjęcia: canva/Lesyy

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: sposobnawszystko, garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Najgorsze błędy podczas gotowania rosołu

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >