Przepis na przepyszne rogaliki z jabłkami
Jabłka są pysznymi polskimi owocami, które pasują praktycznie do każdego deseru. Karmelizowane mogą stać się doskonałym nadzieniem do kruchych rogalików. Wypróbujcie ten przepis koniecznie, a już nigdy nie sięgniecie po inną słodką przekąskę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fenomenalne rogaliki z jabłkami
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
40 g cukru
25 g świeżych drożdży
2 jaja
100 g masła
50 ml mleka
szczypta soli
drobny cukier do udekorowania rogalików
Składniki na nadzienie:
500 g jabłek
50 g masła
100 g miodu lub innego płynnego słodzika
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mleko ogrzewamy, mieszamy z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski. Niewielką jej ilość odstawiamy na bok w osobnym naczyniu — będzie służyła do podsypywania ciasta.
W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy mieszaninę drożdżową. Dodajemy sól, 1 jajko i 1 żółtko. Białko z drugiego jaja odstawiamy na bok, a masę dokładnie mieszamy.
Na patelni na małym ogniu roztapiamy masło i ostrożnie dolewamy do masy. Całość zagniatamy. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, czyli na około 30-40 minut.
Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni. Dodajemy masło oraz jabłka. Wszystko smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Pod koniec dodajemy cynamon. Studzimy.
Blat posypujemy mąką i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy je, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm. Z ciasta wycinamy dziesięć trójkątów. Na każdy z nich nakładamy jabłka. Zawijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dokładnie sklejamy rogi ciasta — dzięki temu farsz nie wydostanie się na zewnątrz.
Gotowy rulon formujemy w półksiężyc i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp pomiędzy ciastkami. Każdy rogalik smarujemy białkiem jaja i lekko oprószamy drobnym cukrem.
Rogaliki odstawiamy na czas, który będzie niezbędny do rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez 20-25 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Smacznego.
Sprawdźcie też przepisy na szybkie przekąski do kawy. Tutaj znajdziecie recepturę na rogaliki maślane, podobne w smaku do tych, którymi raczyły nas nasze babcie. Ten przepis natomiast pozwoli wam cieszyć kubki smakowe zawijasami z dodatkiem kremu Nutella.
Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnialidla