Smakosze.pl

canva/MorgentauAH

Przepis na przepyszne rogaliki z jabłkami

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jabłka są pysznymi polskimi owocami, które pasują praktycznie do każdego deseru. Karmelizowane mogą stać się doskonałym nadzieniem do kruchych rogalików. Wypróbujcie ten przepis koniecznie, a już nigdy nie sięgniecie po inną słodką przekąskę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fenomenalne rogaliki z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 40 g cukru

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 jaja

  • 100 g masła

  • 50 ml mleka

  • szczypta soli

  • drobny cukier do udekorowania rogalików

Składniki na nadzienie:

  • 500 g jabłek

  • 50 g masła

  • 100 g miodu lub innego płynnego słodzika

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Mleko ogrzewamy, mieszamy z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski. Niewielką jej ilość odstawiamy na bok w osobnym naczyniu — będzie służyła do podsypywania ciasta.

W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy mieszaninę drożdżową. Dodajemy sól, 1 jajko i 1 żółtko. Białko z drugiego jaja odstawiamy na bok, a masę dokładnie mieszamy.

Na patelni na małym ogniu roztapiamy masło i ostrożnie dolewamy do masy. Całość zagniatamy. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, czyli na około 30-40 minut.

Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni. Dodajemy masło oraz jabłka. Wszystko smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Pod koniec dodajemy cynamon. Studzimy.

Blat posypujemy mąką i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy je, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm. Z ciasta wycinamy dziesięć trójkątów. Na każdy z nich nakładamy jabłka. Zawijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dokładnie sklejamy rogi ciasta — dzięki temu farsz nie wydostanie się na zewnątrz.

Gotowy rulon formujemy w półksiężyc i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp pomiędzy ciastkami. Każdy rogalik smarujemy białkiem jaja i lekko oprószamy drobnym cukrem.

Rogaliki odstawiamy na czas, który będzie niezbędny do rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez 20-25 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Smacznego.

Sprawdźcie też przepisy na szybkie przekąski do kawy. Tutaj znajdziecie recepturę na rogaliki maślane , podobne w smaku do tych, którymi raczyły nas nasze babcie. Ten przepis natomiast pozwoli wam cieszyć kubki smakowe zawijasami z dodatkiem kremu Nutella.

Mus jabłkowy w misce
Mus jabłkowy w misce

Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]