Jabłka są pysznymi polskimi owocami, które pasują praktycznie do każdego deseru. Karmelizowane mogą stać się doskonałym nadzieniem do kruchych rogalików. Wypróbujcie ten przepis koniecznie, a już nigdy nie sięgniecie po inną słodką przekąskę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fenomenalne rogaliki z jabłkami
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
40 g cukru
25 g świeżych drożdży
2 jaja
100 g masła
50 ml mleka
szczypta soli
drobny cukier do udekorowania rogalików
Składniki na nadzienie:
500 g jabłek
50 g masła
100 g miodu lub innego płynnego słodzika
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mleko ogrzewamy, mieszamy z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski. Niewielką jej ilość odstawiamy na bok w osobnym naczyniu — będzie służyła do podsypywania ciasta.
W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy mieszaninę drożdżową. Dodajemy sól, 1 jajko i 1 żółtko. Białko z drugiego jaja odstawiamy na bok, a masę dokładnie mieszamy.
Na patelni na małym ogniu roztapiamy masło i ostrożnie dolewamy do masy. Całość zagniatamy. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, czyli na około 30-40 minut.
Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni. Dodajemy masło oraz jabłka. Wszystko smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Pod koniec dodajemy cynamon. Studzimy.
Kiedy najlepiej sięgać po kawę?
CZYTAJ DALEJBlat posypujemy mąką i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy je, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm. Z ciasta wycinamy dziesięć trójkątów. Na każdy z nich nakładamy jabłka. Zawijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dokładnie sklejamy rogi ciasta — dzięki temu farsz nie wydostanie się na zewnątrz.
Gotowy rulon formujemy w półksiężyc i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp pomiędzy ciastkami. Każdy rogalik smarujemy białkiem jaja i lekko oprószamy drobnym cukrem.
Rogaliki odstawiamy na czas, który będzie niezbędny do rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez 20-25 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Smacznego.
Sprawdźcie też przepisy na szybkie przekąski do kawy. Tutaj znajdziecie recepturę na rogaliki maślane, podobne w smaku do tych, którymi raczyły nas nasze babcie. Ten przepis natomiast pozwoli wam cieszyć kubki smakowe zawijasami z dodatkiem kremu Nutella.
Mus jabłkowy w misce
Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
POLACY CZĘSTO SIĘ NIMI ZAJADAJĄ. CZY TE POTRAWY NA PEWNO POCHODZĄ Z NASZEJ RODZIMEJ KUCHNI?
Pytanie 1 z 8
Leczo pochodzi z:
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnialidla