Smakosze.pl
Rogaliki w piekarniku

canva/MorgentauAH

Przepis na przepyszne rogaliki z jabłkami

6 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jabłka są pysznymi polskimi owocami, które pasują praktycznie do każdego deseru. Karmelizowane mogą stać się doskonałym nadzieniem do kruchych rogalików. Wypróbujcie ten przepis koniecznie, a już nigdy nie sięgniecie po inną słodką przekąskę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fenomenalne rogaliki z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 40 g cukru

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 jaja

  • 100 g masła

  • 50 ml mleka

  • szczypta soli

  • drobny cukier do udekorowania rogalików

Składniki na nadzienie:

  • 500 g jabłek

  • 50 g masła

  • 100 g miodu lub innego płynnego słodzika

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Mleko ogrzewamy, mieszamy z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski. Niewielką jej ilość odstawiamy na bok w osobnym naczyniu — będzie służyła do podsypywania ciasta.

W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy mieszaninę drożdżową. Dodajemy sól, 1 jajko i 1 żółtko. Białko z drugiego jaja odstawiamy na bok, a masę dokładnie mieszamy.

Na patelni na małym ogniu roztapiamy masło i ostrożnie dolewamy do masy. Całość zagniatamy. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, czyli na około 30-40 minut.

Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni. Dodajemy masło oraz jabłka. Wszystko smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Pod koniec dodajemy cynamon. Studzimy.

Kawa o poranku?

Kiedy najlepiej sięgać po kawę?

CZYTAJ DALEJ

Blat posypujemy mąką i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy je, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm. Z ciasta wycinamy dziesięć trójkątów. Na każdy z nich nakładamy jabłka. Zawijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dokładnie sklejamy rogi ciasta — dzięki temu farsz nie wydostanie się na zewnątrz.

Gotowy rulon formujemy w półksiężyc i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp pomiędzy ciastkami. Każdy rogalik smarujemy białkiem jaja i lekko oprószamy drobnym cukrem.

Rogaliki odstawiamy na czas, który będzie niezbędny do rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez 20-25 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Smacznego.

Sprawdźcie też przepisy na szybkie przekąski do kawy. Tutaj znajdziecie recepturę na rogaliki maślane, podobne w smaku do tych, którymi raczyły nas nasze babcie. Ten przepis natomiast pozwoli wam cieszyć kubki smakowe zawijasami z dodatkiem kremu Nutella.

Mus jabłkowy w misce

Mus jabłkowy w misce

Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLACY CZĘSTO SIĘ NIMI ZAJADAJĄ. CZY TE POTRAWY NA PEWNO POCHODZĄ Z NASZEJ RODZIMEJ KUCHNI?

Pytanie 1 z 8

Leczo pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >