Czy różowa czekolada jest zdrowa?
Nie gorzka, nie biała, a różowa czekolada zdobywa ostatnimi czasy coraz większą popularność. Choć wiele osób kojarzy tego typu słodycze z czymś sztucznym i niezdrowym, nic bardziej mylnego. Różowa czekolada powstaje z naturalnych składników i jest niesamowicie zdrowa.
Czekolada jest produktem, który potrafi polepszyć nastrój. Jednak w nielicznych przypadkach zdarza się, że może doprowadzić do śmierci. Gdy zachowujemy odpowiednie proporcje, nie trzeba się obawiać jej jedzenia.
Zazwyczaj czekoladowe słodkości kojarzą nam się brązowymi lub śnieżnobiałymi produktami – w zależności od tego, na jaki rodzaj się zdecydujemy. Jedni przepadają za nieco bardziej gorzkawym smakiem, inni doceniają śnieżnobiałą mleczną słodycz . Na rynku od jakiegoś czasu można znaleźć pewną alternatywę, jaką jest czekolada różowa. Czy warto po nią sięgnąć?
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Skąd się wzięła różowa czekolada?
Różowa czekolada, inaczej nazywana rubinową, swoją premierę miała w 2017 roku w Szanghaju. Jej recepturę stworzyła szwajcarska firma Barry Callebaut, specjalizująca się w luksusowych wyrobach z ziarna kakaowca, słynących z wysokiej jakości.
Do sprzedaży czekolada trafiła już rok później i tak w Polsce można było dostać ją już w 2018 roku. Choć niektórzy mogliby podejrzewać, że różowy kolor jest zasługą chemicznych barwników, nic bardziej mylnego - rubinowa czekolada składa się tylko i wyłącznie z naturalnych surowców.
Jakim składnikom różowa czekolada zawdzięcza swój kolor?
Za piękny różowy kolor czekolady odpowiadają przede wszystkim ziarna kakaowca rubinowego . Muszą one być niesfermentowane lub fermentowane nie dłużej niż 3 dni, a dodatkowo jeszcze odpowiednio prażone, by nabrały charakterystycznego rubinowo-fioletowego koloru. Sprowadzane są one m.in. z Brazylii czy Wybrzeża Kości Słoniowej.
Różowa czekolada smakuje inaczej niż słodycze, które znamy ze sklepów. Ma owocowy aromat przypominający nieco jagody, jest przyjemnie słodka, lecz z nieco kwaskowatym posmakiem.
Źródło: Canva (Yuliya Furman)
Różowa czekolada ma prozdrowotne właściwości
Różowa czekolada wykonana z ziaren kakaowca rubinowego jest niesamowicie zdrowa. Dzięki naturalnym barwnikom pomaga zwalczać wodne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu.
Dzięki zawartości kakao zawiera też duże ilości magnezu i polifenoli.
Czy w Polsce można kupić różową czekoladę?
Różową czekoladę po raz pierwszy można było kupić w Polsce już w 2018 roku. Wtedy pojawiła się w jednej z cukierni, znajdujących się w Bielsku-Białej. Dzisiaj bez problemu można ją dostać również w innych miejscach w Polsce.
Niedawno pojawiła się m.in. w pizzerii Las , prowadzonej przez Magdalenę Skałę, która na łamach naszego portalu podzieliła się niedawno przepisem na pyszny deser CzekoKinder . Restauratorka na swoim blogu zamieściła też bardzo ciekawy wpis właśnie o rubinowej czekoladzie .
Różową czekoladkę można kupić na kilogramy albo w tabliczkach. Cena za kilogram tych słodkości to ok. sześćdziesiąt złotych, ceny stugramowej tabliczki zaczynają się od dwudziestu złotych. W pizzerii Las za słoiczek różowej czekolady trzeba zapłacić dokładnie tyle, co za tabliczkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Poradnik Zdrowie