CzekoKinder od Magdaleny Skały – przepis właścicielki Las Dolci
![Słodycze od Las Dolci](https://images.iberion.media/images/1920/1s_L_Gps_Z1_E0tjfh_Wanxh4yw_projekt_bez_tytulu_1619794894_1c22359ea7.jpg)
Las Dolci to, jak można przeczytać na stronie restauracji, to miejsce powstałe z miłości do słodkiego i włoskiego stylu życia. I rzeczywiście, właścicielka – Magdalena Skała tworzy prawdziwe słodkie cuda, które cieszą nie tylko podniebienia i rozpieszczają kubki smakowe, ale też radują oczy, bo wyglądają naprawdę nieziemsko. W lokalu, który znajduje się w Zawierciu, królują wypieki bez polepszaczy i półproduktów. Magda stawia na naturalność i pełnię smaku.
W krótkim wywiadzie opowiedziała o swoich przeznaczeniu, trendach w wypiekach ślubnych i trudnościach związanych z pracą w pandemii. Specjalnie dla czytelników portalu Smakosze udostępniła też przepis na jeden z najbardziej popularnych deserów, który każdy może bez problemu wykonać w domowym zaciszu.
Fotografia przedstawia Magdalenę Skałę, właścicielkę restauracji Las Dolci
Wywiad z Magdaleną Skałą - właścicielką Las Dolci
Dlaczego rzuciłaś wcześniejszą pracę i wkroczyłaś do świata kulinariów? Pochodzę z rodziny piekarza, więc to było przeznaczenie (śmiech). Mój dziadek założył piekarnię, która działa do dziś, a ja piekę ciasta i desery od małego.
Co jest według Ciebie najmocniejszą stroną Las Dolci?My jesteśmy dla ludzi. To dla nich robimy torty, dbając o najmniejsze szczegóły. Czasem spędzamy tygodnie na wymianie maili, aby stworzyć ten jedyny, wymarzony tort. Jakość produktów i dbanie o najmniejsze szczegóły to nasza super moc. Podobnie jak belgijska czekolada, masło i wanilia z Madagaskaru.
Twoja firma specjalizuje się m.in. w spektakularnych tortach — jak wyglądają obecne trendy w wypiekach ślubnych? Co najchętniej zamawiają pary młode?Pary młode coraz częściej eksperymentują i chcą odważniejsze dekoracje na torcie. Klasyka oczywiście nigdy nie wyjdzie z mody, ale mam już kilka projektów, na które czekam z niecierpliwością. Trendy 2021 w tortach to koronki, perły, zapożyczenia z architektury i mody. Tort z mocnymi akcentami kolorystycznymi jak i te białe z kwiatami żywymi oraz delikatne kwiaty z papieru jadalnego.
Przez pandemię ucierpiało wiele biznesów — wy też odczuliście jej skutki? W końcu wciąż obowiązują restrykcje związane z organizacją wesel czy imprez, na których takie wypieki są pożądane?W 2020 roku sporo naszych zarezerwowanych uroczystości się nie odbyło, a wiele par zdecydowało się na wesela do 50 osób. To było mocno słabe lato i nie zapowiada się, aby w tym roku było jakoś szczególnie weselne. Mamy zarezerwowany cały sezon, natomiast tak naprawdę nie jesteśmy w stanie nic przewidzieć. Jednak zważywszy na sytuację z zeszłego roku, szybko postanowiliśmy działać i wprowadziliśmy do naszej oferty tzw. maluszki, czyli torty na dwie osoby oraz mniejsze rozmiary, aby jednak można było u nas zamówić tort na rodzinne, małe uroczystości.
Na swoim blogu dzielisz się przepisami na przepyszne wypieki – nie boisz się, że w ten sposób klienci, zamiast zamówić słodkości od Ciebie, po prostu zrobią je samodzielnie w domu?Nawet powinni i chcę, żeby je robili, bo są sprawdzone i pyszne! Wiem z doświadczenia, że nie zawsze jest czas na przygotowanie słodkości, bo jednak one wymagają bardzo dużo czasu i pracy. Natomiast nie zawsze opłaca się robić tortownicę ciasta dla dwóch osób. Wtedy z pomocą przychodzimy my i nasze porcje deserów dla każdego!
Jaki przepis jest obecnie Twoim ulubionym?Bomba jaśminowa! To jest nasz deser nawiązujący do natury, rześkiego lata i beztroskiej chwili na trawie z głową w chmurach. Tak wyobrażamy sobie kogoś, kto je ten deser. Delikatny mus jaśminowy z żelką marakuja, kruche migdałowe ciasto i lemon curd. Natomiast w domu to tylko pudding mocno czekoladowy z solonym karmelem. Szybki przepis, dekadencki i prosty w wykonaniu. W razie niezapowiedzianych gości robię z kolei nasz CzekoKinder – jest po prostu najlepszym ciastkiem ever! To ciasto robi się w 3 minuty i jest idealne na każdą okazję.
Źródło: mat. własne Las Dolci
Jak zrobić CzekoKinder?
Poniżej przepis na tortownicę o średnicy 26cm.
Spód:
200 gramów maślanych ciastek
100 gramów masła
Masa
350 mascarpone
350 białej czekolady najlepszej jakości
kinderki, lentilki, Kinder Bueno do ozdoby.
Przygotowanie:
Masło rozpuść, ciastka zblenduj na "piasek" i wymieszaj. Wyłóż ciastka na spód, a następnie schowaj do lodówki na 30 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mascarpone. Poczekaj około 1 minuty, aż temperatura się wyrówna. Wymieszaj dokładnie i wylej na ciasto. Schładzaj 3 godziny. Udekoruj wedle uznania. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![Obiad za złotówkę](https://images.iberion.media/images/origin/marchewa1_e6a210ff1f.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4d16ec95fb.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Atak we Francji](https://images.iberion.media/images/origin/paryz_fot_Thibaud_Moritz_East_News_rawpixel_31b2f22797.png)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![Natalia Kukulska](https://images.iberion.media/images/origin/Natalia_Kukulska_1f88ce11ab.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Marek_BAZAK_East_News_7751556b85.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrapanie może być objawem niedoczynności tarczycy.](https://images.iberion.media/images/origin/11_cc6858dc63.jpg)
![Seniorka z telefonem w ręku](https://images.iberion.media/images/origin/Seniorka_telefon_kobieta_536b087229.jpg)
![książę Harry](https://images.iberion.media/images/origin/Ksiaze_Harry_fot_East_News_b46f285357.jpg)
![wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/km_psp_gdansk_4e2e73bd00.jpg)