Smakosze.pl Porady Czy zawsze należy wyparzać słoiki przed włożeniem przetworów?
Canva.com / Zawsze wyparzasz słoiki przed użyciem? W 1 przypadku robisz to zupełnie zbędnie

Czy zawsze należy wyparzać słoiki przed włożeniem przetworów?

1 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że wiele znakomitych specjałów ląduje w słoikach. Przetwory tego typu charakteryzują się wybornym smakiem i nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Istotne jest odpowiednie przygotowanie słoików.

Czy słoiki na przetwory trzeba wyparzać?

Z pewnością znaczna część smakoszy odpowiedziałaby na powyższe pytanie twierdząco. Potraktowanie słoików wysoką temperaturą jest jak najbardziej zasadna . Właśnie w ten sposób można pozbyć się zanieczyszczeń, które zmienią nasze przetwory w kulinarną katastrofę.

Mało kto spodziewałby się, że w niektórych przypadkach możemy pominąć wyparzanie słoików. Dotyczy to głównie potraw mięsnych, które poddawane są pasteryzacji. Proces ten i tak polega na podgrzaniu słoików, co doprowadzi do zniwelowania zanieczyszczeń .

Wyparzanie jest koniecznością wówczas, gdy przyrządzamy przetwory na bazie warzyw i grzybów. Przeważnie dodajemy do nich gorącą zalewę, która uszczelnia słoik . Jednak nie pozbywa się ona bakterii i zarodników pleśni.

Oczywiście każdy słoik należy wyczyścić przed rozpoczęciem przygotowań. Jeśli korzystamy z używanych wcześniej naczyń, wówczas warto sprawdzić, czy nie są one uszkodzone lub przesiąknięte zapachem poprzedniego dania .

(Canva.com / monticelllo)

Przygotowywanie słoików do przetworów

Istnieje kilka sposobów, dzięki którym nasze słoiki będą dobrym miejscem dla przetworów. Przede wszystkim pamiętajmy o wspomnianej wcześniej czystości. Najlepiej, jeśli po umyciu dobrze je wysuszymy .

Kiedy w grę wchodzą niepasteryzowane przetwory, konieczne jest wyparzenie słoików. Można to zrobić na kilka sposobów. Naczynie możemy umieścić w garnku z zimną wodą, którą powoli doprowadzamy do wrzenia. Po 5 minutach słoiki powinny być odpowiednio wyparzone .

Słoiki możemy wyparzyć również w zmywarce. Trzeba wtedy ustawić temperaturę na 75 stopnic Celsjusza. Jest to jeden z najprostszych sposobów . Godne uwagi jest także wykorzystanie piekarnika. Urządzenie należy rozgrzać do 100 stopni Celsjusza. Słoiki umieszczamy w nim na 5 minut.

Przetwory ze słoików na pewno wyjdą idealnie, jeśli będziemy pamiętać o powyższych wskazówkach. Ogórki kiszone warto przemienić w wyborną pastę kanapkową . Najpierw jednak trzeba je przygotować. Recepturę na ten smakołyk przedstawialiśmy już wcześniej . Godny uwagi jest również film, w którym zostaje dokładnie wyjaśnione, jakie przetwory wymagają wyparzania słoików.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / KuchniaKwasiora KK; Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy