Czym najlepiej zagęścić flaczki?
Flaczki są zupą, która wywołuje sporo kontrowersji, wszak wiele osób ją kocha albo nienawidzi. Jeśli należysz do pierwszej kategorii, z pewnością zastanawiasz się, jaki sposób najlepiej ją zagęścić. Eksperci zdradzają, że doskonale sprawdza się zwykła zasmażka lub bułka tarta.
Flaki sprawiają sporo problemów podczas domowych obiadów. Podając je do stołu, trzeba się liczyć, że wiele gości nie będzie w stanie ich przełknąć. Dlatego flaczkom towarzyszą tak duże emocje.
Samo przygotowanie flaków nie jest także zanadto prostym zadaniem - dokładne oczyszczenie i wygotowanie flaków wymaga sporo zachodu, co nie wszystkim się podoba. Dlatego robiąc je, warto poświęcić im jak najwięcej uwagi.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czym zagęszczać flaczki?
Najbardziej klasycznym wyborem jest zasmażka. Mąka z tłuszczem świetnie zagęszcza wywar i nie zmienia jego smaku, co dla fanów ostrych smaków może być wyjątkowo istotne.
Trzeba zachować jednak dużą ostrożność podczas smażenia zasmażki. Zbyt mocno podpieczona mąka ma gorzkawy i mocno orzechowy posmak, który może zrujnować flaczki. Dlatego jasna, krótko smażona, sprawdzi się najlepiej.
Zagęszczanie bułką tartą
Kolejna metoda polega na dodaniu do bulgocącej zupy tartej bułki. Ten sposób jest prawdopodobnie najprostszy, nie trzeba bowiem wykonywać żadnych dodatkowych czynności.
Bułka pochłonie sporo wody z wywaru, spęcznieje i nada pożądaną konsystencję. Tarty zagęszczacz nie nada zupie żadnego posmaku, dlatego to właśnie ten sposób jest najbardziej popularny wśród kulinarnych ekspertów.
Śmietana do flaczków
Ostatnim najrzadziej używanym sposobem jest wlanie kilku łyżek śmietany do zupy. O ile faktycznie nabiał ten skutecznie zagęszcza ją, tak może również znacznie wpłynąć na jej ogólny smak.
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.
Śmietana łagodzi bowiem nie tylko kolor, lecz również smak potrawy. Z tego też powodu znacznie bardziej odpowiednie są zasmażka i bułka tarta.
Źródło: canva.com/ShyMan, Getty Images Signature Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędny przepis na marynowaną cukinię na słodko, smakuje jak ananas
-
Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? Łatwo o spory błąd
Źródło: gotujmy.pl