Smakosze.pl
dumplings-3437689 1920

pixabay/pasja1000

Obłędny przepis na pierogi ruskie z koperkiem

18 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Pierogi ruskie to klasyczne danie, które bardzo często gości w naszym codziennym menu. Szczególnie latem warto postawić na ich nieco lżejszą letnią wersję. Swój niepowtarzalny aromat będą zawdzięczać dwóm wyjątkowym dodatkom: koperku i mięty.

Pierogi ruskie są prostym i smacznym daniem, które zachwycają swoim smakiem. Szczególnie latem warto posmakować nieco ich zmodyfikowanej wersji. Dodatek aromatycznego koperku i mięty niesamowicie podkręci ich smak.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na wyjątkową wersję pierogów ruskich

Lista składników:

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej, np. typ 500

  • szczypta soli

  • 4 łyżki oleju

  • szklanka gorącej wody

  • 1 jajko

Kotlety schabowe po staropolsku zachwycają smakiem

Przepis na kotlety schabowe po staropolsku

CZYTAJ DALEJ

Farsz:

  • 1,25 kg sera białego półtłustego

  • 1 kg ziemniaków

  • 5 łyżeczek soli morskiej

  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • 2 cebule

  • olej rzepakowy do podsmażenia

  • 1/2 szklanki prażonej cebulki

  • 1/3 pęczka koperku

  • 1/3 pęczka mięty

Sposób wykonania:

Na początek przygotuj ciasto. Sprawdzony przepis znajdziesz tutaj. A następnie zabierz się za przygotowanie farszu.

Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Rozgnieć je i odstaw aż do ostygnięcia. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju, pokrój drobno miętę oraz koperek. Rozgnieć ser widelcem, wymieszaj z ziemniakami, cebulą i ziołami.

Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną lub skwarkami. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: absolutnie dobre

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >