Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędny przepis na pierogi ruskie z koperkiem
Monika Dec
Monika Dec 25.03.2022 23:05

Obłędny przepis na pierogi ruskie z koperkiem

dumplings-3437689 1920
pixabay/pasja1000

Pierogi ruskie to klasyczne danie, które bardzo często gości w naszym codziennym menu. Szczególnie latem warto postawić na ich nieco lżejszą letnią wersję. Swój niepowtarzalny aromat będą zawdzięczać dwóm wyjątkowym dodatkom: koperku i mięty.

Pierogi ruskie są prostym i smacznym daniem, które zachwycają swoim smakiem. Szczególnie latem warto posmakować nieco ich zmodyfikowanej wersji. Dodatek aromatycznego koperku i mięty niesamowicie podkręci ich smak.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na wyjątkową wersję pierogów ruskich

Lista składników:

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej, np. typ 500

  • szczypta soli

  • 4 łyżki oleju

  • szklanka gorącej wody

  • 1 jajko

Farsz:

  • 1,25 kg sera białego półtłustego

  • 1 kg ziemniaków

  • 5 łyżeczek soli morskiej

  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • 2 cebule

  • olej rzepakowy do podsmażenia

  • 1/2 szklanki prażonej cebulki

  • 1/3 pęczka koperku

  • 1/3 pęczka mięty

Sposób wykonania:

Na początek przygotuj ciasto. Sprawdzony przepis znajdziesz tutaj. A następnie zabierz się za przygotowanie farszu.

Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Rozgnieć je i odstaw aż do ostygnięcia. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju, pokrój drobno miętę oraz koperek. Rozgnieć ser widelcem, wymieszaj z ziemniakami, cebulą i ziołami.

Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną lub skwarkami. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: absolutnie dobre

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: