Smakosze.pl Produkty Czym różni się pietruszka od pasternaka? Nie każdy ma świadomość
canva/Angelika Heine

Czym różni się pietruszka od pasternaka? Nie każdy ma świadomość

29 kwietnia 2022

Pasternak jest niezwykle podobną do pietruszki rośliną z rodziny selerowatych. Istnieje kilka drobnych szczegółów, które pomogą nam w ocenie, z których z tym warzyw się zetknęliśmy. Koniecznie sprawdźcie, bo po to zapomniane warzywo zdecydowanie warto sięgnąć.

Dawniej pasternak stanowił jeden z głównych produktów spożywczych, które wykorzystywała przede wszystkim ludność uboga. Podobny do pietruszki korzeń obecnie stracił na znaczeniu. A szkoda, bo jest nie tylko smaczny, ale tez pełen cennych składników odżywczych. Dowiedzcie się jak go odróżnić przy zakupach.

Główne różnice między pasternakiem a pietruszką

Korzeń pasternaku jest większy i bardziej miękki niż pietruszka. Jego górna część jest bardziej zaokrąglona, a miejsce, w którym wyrasta natka, otacza ciemna obwódka niewystępująca u popularnego składnika włoszczyzny.

Liście pasternaku są też osadzone głębiej, niż w ma to miejsce w przypadku pietruszki. Co więcej, w przeciwieństwie do naci, nie są one wykorzystywane w kuchni ze względu na fakt, iż są twarde i mało smaczne.

Smak i zastosowanie pasternaku

Pietruszkę od pasternaku odróżnimy również próbując obu warzyw. C hoć w odbiorze pasternak jest bardzo zbliżony do powszechniej wykorzystywanego korzenia pietruszki, korzenia pietruszki, będzie nieco słodszy. Są osoby, które opiszą go jako połączenie pietruszki i marchewki.

To właśnie wyczuwalna słodkość powodowała, że dawniej pasternak stosowano do słodzenia napojów. Obecnie często dodaje się go do placków ziemniaczanych czy purée. Można z niego przygotować także pyszne surówki czy zdrowe chipsy.

Dlaczego warto sięgać po pasternak?

Mylone z pietruszką warzywo bogate jest przede wszystkim w potas, witaminę C i E oraz kwas foliowy. Korzeń dostarczy nam tez solidną dawkę fitozwiązków m.in. rutyny czy furanokumaryny.

Dowiedziono, że warzywo to pozytywnie wpływa na regulację trawienia, pobudza apetyt i wspomaga odporność. Pasternak jest też cenione za swoje właściwości moczopędne, uspokajające i przeciwutleniające.

Po więcej informacji na temat pietruszki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule wyjaśniamy, jakie są zalety spożywania natki z tego warzywa. Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na pyszną zupę krem z jej korzenia.

Zupa krem z pasternaku będzie bardzo pożywna
Zupa krem z pasternaku będzie bardzo pożywna

Źródło zdjęcia: canva/Michel VIARD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: odzywianie.hellozdrowie, muratordom

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy