Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Kluczowy jest 1 sekretny trik
Renata Materlińska
Renata Materlińska 29.04.2022 08:11

Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Kluczowy jest 1 sekretny trik

naleśniki
canva/peredniankina

Wiecie już, jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Jeśli nie, zaraz wam podpowiemy. Kluczowy jest bowiem jeden sekretny trik, a mianowicie ciasto trzeba przemieszać przed wylaniem na patelnię. Dzięki temu będzie napowietrzone, a naleśniki staną się puszyste i lekkie. Poznajcie dokładny przepis.

Kochamy naleśniki za ich smak, uniwersalność i prostotę przygotowania. Zawsze zależy nam na tym, by wyszły cienkie i delikatne, bo wtedy są najsmaczniejsze. Jednak nie za każdym razem ta sztuka nam się udaje.

W czym tkwi sekret smacznych, cienkich naleśników? Oczywiście ciasto musi mieć odpowiednią gęstość. Nie może być za gęste, bo wtedy naleśniki wyjdą grube i sztywne, ale też nie za rzadkie, bo będą się rozrywać. Poza tym przed każdym wylaniem porcji ciasta na patelnię ciasto trzeba przemieszać trzepaczką. Dzięki napowietrzeniu zyska na lekkości,

Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 łyżka stopionego masła

  • szczypta soli

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

  • olej

Przygotowanie naleśników

Mąkę przesiej przez sitko, by pozbyć się grudek. Masło rozpuść, przestudź, dodaj do mąki razem ze szczyptą soli.

Do ciasta wbij jajka, dodaj mleko, wymieszaj gęste ciasto. Potem rozrzedź je, dodając do niego po trochu wodę gazowaną i cały czas mieszając.

Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Posmaruj ją pędzelkiem zwilżonym w oleju. Ciasto zamieszaj rózgą i wylej go na patelnię, wykonując patelnią kolisty ruch.

Smaż naleśniki, aż z obu stron będą rumiane. Podawaj je tak, jak lubisz, np. z dżemem, twarożkiem i szczypiorkiem.

Wskazówki:

  • Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię, przemieszaj je rózgą, by ciasto miało jednolitą konsystencję i by wtłoczyć w nie trochę powietrza.

  • Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, ale płynnej śmietanki. Wtedy łatwo się rozlewa po patelni i nie rwie się przy przewracaniu.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na naleśniki z jednego składnika, a także na naleśniki zielone.

naleśniki
naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/Adam Kontor z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake