Smakosze.pl
naleśniki

canva/peredniankina

Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Kluczowy jest 1 sekretny trik

29 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiecie już, jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Jeśli nie, zaraz wam podpowiemy. Kluczowy jest bowiem jeden sekretny trik, a mianowicie ciasto trzeba przemieszać przed wylaniem na patelnię. Dzięki temu będzie napowietrzone, a naleśniki staną się puszyste i lekkie. Poznajcie dokładny przepis.

Kochamy naleśniki za ich smak, uniwersalność i prostotę przygotowania. Zawsze zależy nam na tym, by wyszły cienkie i delikatne, bo wtedy są najsmaczniejsze. Jednak nie za każdym razem ta sztuka nam się udaje.

zakupy

Eksperci zaskoczeni wzrostem cen żywności. Podwyżki przekroczyły oczekiwania specjalistów

CZYTAJ DALEJ

W czym tkwi sekret smacznych, cienkich naleśników? Oczywiście ciasto musi mieć odpowiednią gęstość. Nie może być za gęste, bo wtedy naleśniki wyjdą grube i sztywne, ale też nie za rzadkie, bo będą się rozrywać. Poza tym przed każdym wylaniem porcji ciasta na patelnię ciasto trzeba przemieszać trzepaczką. Dzięki napowietrzeniu zyska na lekkości,

Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 łyżka stopionego masła

  • szczypta soli

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

  • olej

Przygotowanie naleśników

Mąkę przesiej przez sitko, by pozbyć się grudek. Masło rozpuść, przestudź, dodaj do mąki razem ze szczyptą soli.

Do ciasta wbij jajka, dodaj mleko, wymieszaj gęste ciasto. Potem rozrzedź je, dodając do niego po trochu wodę gazowaną i cały czas mieszając.

Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Posmaruj ją pędzelkiem zwilżonym w oleju. Ciasto zamieszaj rózgą i wylej go na patelnię, wykonując patelnią kolisty ruch.

Smaż naleśniki, aż z obu stron będą rumiane. Podawaj je tak, jak lubisz, np. z dżemem, twarożkiem i szczypiorkiem.

Wskazówki:

  • Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię, przemieszaj je rózgą, by ciasto miało jednolitą konsystencję i by wtłoczyć w nie trochę powietrza.

  • Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, ale płynnej śmietanki. Wtedy łatwo się rozlewa po patelni i nie rwie się przy przewracaniu.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na naleśniki z jednego składnika, a także na naleśniki zielone.

naleśniki

naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/Adam Kontor z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki dyniowe

Przepisy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

Czytaj więcej >
sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >