Smakosze.pl
Pietruszka w formie zupy

Pixabay / pgdouglas

Przepis na zupę z korzenia pietruszki

28 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pietruszka często gości w zupach. Dzięki niej potrawy zyskują znacznie bardziej wyrazisty smak. Nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie pietruszka stała się głównym składnikiem zupy. Przepis jest banalnie prosty, a efekt pozostaje na długo w pamię

Nie da się ukryć, że pietruszka odgrywa istotną rolę w kulinariach. Okazuje się, że z łatwością możemy przyrządzić z tego warzywa fantastyczną zupę, która wywoła zachwyt pośród domowników. Prośby o dokładkę są pewne.

Zupa, w której główną rolę gra pietruszka

Pietruszka już wcześniej gościła na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o zaletach jedzenia jej natki. Tym razem weźmiemy pod lupę korzeń. Właśnie na jego bazie można przygotować zupę, która na długo pozostaje w pamięci.

Pietruszka nie może być jedynym składnikiem zupy. Obok niej zagości gruszka, która nada jej delikatnie słodkawych nut smakowych. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ domownicy będą chcieli częściej zajadać zupę w tej odsłonie.

Zupa, w której pietruszka gra pierwsze skrzypce, jest nie lada rarytasem. Sycący posiłek ma niecodzienne walory smakowe, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Z czego przygotujemy naszą zupę krem?

  • 600 g korzenia pietruszki

  • 15 g masła

  • 15 ml oliwy

  • gruszka

  • 2 g cynamonu

  • 1 litr bulionu

  • 250 ml mleka

  • 15 ml soku z cytryny

  • sól

  • pieprz

(Pixabay / ivabalk)

Pietruszka w przepysznej odsłonie

Na początku każda pietruszka musi zostać obrana. Korzenie kroimy w niewielką kostkę i umieszczamy w garnku. Dodajemy do nich roztopione masło i oliwę. Całość solimy i podsmażamy na średnim ogniu. Wystarczy około 5 minut.

Gruszkę również obieramy i wycinamy z niej gniazda nasienne. Kroimy ją na niewielkie kawałki. Umieszczamy ją w garnku, w którym podsmaża się pietruszka. Wszystko wzbogacamy o cynamon i podgrzewamy przez kolejne 5 minut.

Pamiętajmy o tym, by składniki od czasu do czasu mieszać. Doprawiamy je pieprzem. Jeśli lubisz pikantniejsze smaki, wówczas dodaj go trochę więcej. Składniki zalewamy bulionem. Całość musimy zagotować. Po 10 minutach warzywa powinny zmięknąć.

Zupę wzbogacamy o mleko i podgrzewamy jeszcze przez chwile. Na koniec wszystko blendujemy. Taki posiłek z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Wielbiciele zup powinni również sięgnąć po wyborny krupnik.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >