Oszałamiająca smakiem pasta z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do kanapek
Chcesz zamienić kromki pieczywa w niezwykły przysmak? Przygotuj oszałamiającą smakiem pastę z pieczonych warzyw. Będzie ona pysznym dodatkiem do kanapek. Jak ją zrobić? Umyj i obierz warzywa, upiecz je, a potem zmiksuj. Prawda, że proste?
Jeśli masz już dość klasycznych kanapek z szynką lub serem, postaw na warzywa. Jednak nie chodzi o plasterki rzodkiewki czy pomidora, ale o pyszny miks przygotowany z pieczonych warzyw. Zrobisz go szybko z warzyw, które masz pod ręką. Będzie nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.
Oszałamiająca smakiem pasta z pieczonych warzyw
Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
2 czerwone papryki
kilka różyczek kalafiora
główka czosnku
sól, pieprz
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
natka pietruszki
papryka mielona słodka lub ostra
Przygotowanie pasty z warzyw
Marchewki i pietruszki obierz, opłucz, przekrój wzdłuż na połowę. Papryki umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń gniazda nasienne. Różyczki kalafiora opłucz, osusz.
Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Ułóż w nim pokrojone warzywa i ząbki czosnku. Oprósz solą, pieprzem i listkami rozmarynu. Skrop oliwą z oliwek.
Naczynie z warzywami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Warzywa piecz ok. 30 minut. Wystudź je.
Warzywa i wyciśnięty z łupin czosnek włóż do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość zblenduj na pastę, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
Wskazówki:
Do przygotowania warzywnej pasty możesz też wykorzystać np. bakłażana, cukinię, cebulę i pomidory.
Jeśli pasta jest bardzo gęsta, możesz ją rozrzedzić, dodając do niej 1-2 łyżki przegotowanej, letniej wody.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pastę z liści rzodkiewki, a także na pastę jajeczną.
Źródło zdjęcia: canva/pundapanda
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata
Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają
Źródło: matkawariatka, jawagabunda