Smakosze.pl Porady Czym ubijać kotlety schabowe, gdy nie mamy tłuczka?
canva/Dariusz Banaszuk

Czym ubijać kotlety schabowe, gdy nie mamy tłuczka?

24 listopada 2021

Macie ochotę na schabowe, ale w kuchni nie ma tłuczka? Nadal możecie przygotować delikatne i smaczne kotlety. Wystarczy, że skorzystacie z prostych patentów, pozwalających przygotować mięso z użyciem narzędzi, które znajdziecie w domu. Sprawdźcie, jak sobie pomóc i przygotować obiad, o jakim marzycie.

Smakosze wiedzą, że kotlety najlepiej jest rozbijać metalowym kratkowanym tłuczkiem. Tylko ta metoda pozwoli nadać mięsu odpowiednią strukturę. Czy jednak z powodu braku narzędzia powinniśmy rezygnować z przyrządzenia schabowego ? Niekoniecznie. Bez odpowiedniego sprzętu też sobie poradzimy.

Jak rozbić kotlety bez użycia tłuczka?

Sposobów na wybrnięcie z tej sytuacji jest kilka. Jednym z nich jest użycie deski do krojenia. Zamiast układać na niej kotlety, tym razem uderzamy nią w mięso, formując kotleta. Metoda ta nie jest zbyt praktyczna i wymaga użycia torebki foliowej, aby nie zabrudzić deski czy blatu.

Warto w tym miejscu przypomnieć, że do obróbki mięsa powinniśmy wykorzystywać inną niż do innych produktów deskę . O tym, dlaczego używanie tej samej deski do krojenia wszystkich produktów jest niebezpieczne, pisaliśmy w tym artykule .

W rozbiciu kotletów pomocna będzie też twarda butelka np. wypełniona wodą mineralną. Uderzanie nią w mięso może nie być wygodne — i powinniśmy to robić dość ostrożnie, by nie pękła — ale powinno przynieść spodziewany efekt .

Nieco bezpieczniejszym wariantem tej metody jest zastosowanie szklanej butelki po winie. Postępowanie będzie podobne i również warto zachować czujność, by nie uderzać zbyt mocno. W słabo zaopatrzonej kuchni butelka sprawdzi się też jako wałek do ciasta.

Wałek — jeżeli oczywiście mamy go w kuchni — też może zadziałać. Tym razem plastry mięsa również trzeba zawinąć w foliowy woreczek. Tak przygotowane natomiast układamy na desce i uderzamy w nie wałkiem, aż uzyskamy pożądany kształt. Mało wygodne, ale dość skuteczne rozwiązanie.

Tłuczenie mięsa
Metalowy tłuczek z kratką jest najlepszym narzędziem do rozbijania kotletów

Źródło zdjęcia: canva/Sveta

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy