Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób jest w błędzie
Lubicie banany? Czy przed spożyciem jedynie obieracie je ze skórki, czy też usuwacie czarną końcówkę? No właśnie, czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób jest w błędzie i usuwa ją w trosce o swoje zdrowie. Sprawdź, co tak naprawdę kryje się w ciemnej końcówce tego owocu.
Banany należą do jednych z najpopularniejszych u nas owoców. Zwykle wybieramy owoce z żółtą skórką, a po ich obraniu, usuwamy dodatkowo czarną końcówkę. Większość osób robi tak od dawna, bo usłyszało, że powinno się ją wyrzucać. Czy ta teoria jest słuszna? Zaraz ci wyjaśnimy.
Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób jest w błędzie
Ciemna końcówka znajdująca się na czubku banana, z pewnością nie wygląda apetycznie. Nie zachęca do zjedzenia kolorem ani twardością. Jeśli byście jej spróbowali, przekonalibyście się też, że nie jest smaczna. Lepiej więc ją usunąć. Czy jednak jeśli ją zjecie, to wam zaszkodzi? Jak się okazuje, wcale nie.
Być może usłyszeliście kiedyś opinię, że czarna końcówka banana jest trująca albo, że mogą się w niej znajdować robaki czy ich jaja. Krążyła też teoria, że mogą się w niej gromadzić pestycydy i toksyny, a jej zjedzenie może wywołać biegunkę i bóle brzucha.
Nic z tych rzeczy. Końcówka banana jest czarna i różni się konsystencją od reszty miąższu, bo jest pozostałością po kwiecie bananowca. Nie powinna więc nikomu zaszkodzić. Jednak oczywiście możemy jej nie jeść ze względów smakowych czy estetycznych.
Zła sława czarnej końcówki bananów sięga czasów, kiedy to doszukiwano się w niej przyczyny zachorowań na polio. Prawda jest taka, że teoria ta nie miała pokrycia. Wynikała raczej z niewystarczającej wiedzy medycznej.
Czy można jeść banany z brązowymi cętkami?
Niektórzy unikają kupowania bananów, których skórka ma brązowe cętki. Jednak takie postępowanie nie ma również żadnego uzasadnienia. Banany, które mają brązowe plamki, nie są w żaden sposób szkodliwe, a po prostu dobrze dojrzałe.
Oczywiście, jeśli ktoś liczy dostarczane organizmowi kalorie, lepiej wybierać mniej dojrzałe banany. Te z żółtą skórką będą zawierać nieco mniej cukru.
Więcej ciekawych rad znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie, jak wybierać słodkie mandarynki, a także jak gotować buraki, by zachowały ładny kolor.
Źródło zdjęcia: canva/DEis007
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: gotowanie.onet Zapraszamy na nasz Instagram