Smakosze.pl
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

canva/etorres69

Do czego służą podkładki pod mięso?

23 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kupując mięso w supermarkecie, często wybieramy wyroby pakowane. Ich producenci w paczkach umieszczają charakterystyczne białe podkładki. Zastanawialiście się może kiedyś, do czego służą? Ich funkcja jest dość istotna i polega na usuwaniu wilgoci z pojemnika. Obecność płynu z mięsa w opakowaniu stanowi zagrożenie dla zdrowia. Dowiedzcie się dlaczego.

Wkłady dodawane do pudełek z mięsem pokrywane są nietoksyczną, perforowana powierzchnią, która umożliwia wsiąkanie płynu wewnątrz. Te niepozorne kawałki materiału chłonnego potrafią wciągnąć nawet do 40 ml mięsnego płynu. Dzięki temu nasze mięso dłużej zachowuje świeżość, a my nie ryzykujemy zatrucia pokarmowego.

Barszcz czerwony Magdy Gessler

Kultowy, najlepszy na świecie barszcz czerwony od Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego stosowane są podkładki do mięsa?

Płyn, który uwalnia się z mięsa, z dużym prawdopodobieństwem zawiera aktywne bakterie. Wilgotne środowisku sprzyja niekontrolowanemu namnażaniu się ich. Taka sytuacja nie jest bezpieczna dla zdrowia, dlatego też producenci mięsa pakowanego w pojemniki umieszczają w nich specjalne wkłady gromadzące wilgoć.

Zrobione z żelu krzemionkowego czy celulozy podkładki rozwiązują ten problem, izolując drobnoustroje od płynu i zmniejszając ryzyko ich rozwoju. Ponieważ wypełnienia są w kontakcie z żywnością, muszą posiadać specjalne atesty i certyfikaty potwierdzające bezpieczeństwo.

Nie należy się zatem ich obawiać. Wręcz przeciwnie — zaniepokoić powinien nas brak tego dodatku w paczce z mięsem. Przy przyrządzaniu potrawy, wkład należy usunąć i wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Przed dalszą obróbka mięsa nie zapomnijmy o umyciu rąk.

W tym miejscu przypominamy, że mycie produktów mięsnych nie jest konieczne, a wręcz może doprowadzić do rozprzestrzenienia znajdujących się na jego powierzchni bakterii po całej kuchni. Stanie się tak wtedy, gdy wyrób zdecydujemy się opłukać pod bieżącą wodą.

O tym, jak dobrze przygotować mięso, m.in. na popularne schabowe, pisaliśmy w tym artykule. Znajdziecie tam szereg porad, które sprawią, że wasze kotlety będą idealne, a ich przyrządzeni stanie się bezpieczniejsze dla zdrowia.

Pamiętajcie też, że mięsa nie należy kroić na desce, na której rozdrabniamy np. warzywa. Takie postępowanie spowoduje, że drobnoustroje będą mogły przenieść się do tych produktów, a my skończymy z poważnym zatruciem.

Mięso na desce

Pamiętajmy, by deski do krojenie mięsa nie używać do rozdrabniania innych produktów

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
 Kurkuma jest bardzo zdrowa

Produkty

Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

Czytaj więcej >