Czym zastąpić jajka w wypiekach? 4 najskuteczniejsze zamienniki
Zamienniki jajek są coraz bardziej popularne, nie tylko w kuchni wegańskiej. Nie dość, że doskonale wiążą wszystkie składniki, to nadają wypiekom słodyczy, orzechowej nuty lub sprawiają, że ciasta nie są suche w środku.
Jajka, podobnie jak mąka, są produktami, bez których nie wyobrażamy sobie przygotowywania ciast, muffinek i innych wypieków. Jajka możemy jednak bez problemu zamienić na inne produkty, które wykazują takie same właściwości i doskonale łączą składniki.
Najskuteczniejszymi zamiennikami jajek jest siemię lniane, nasiona chia, dojrzały banan i mus jabłkowy. Któryś z tych produktów na pewno jest w Twojej kuchni i dzięki niemu upieczesz wyśmienite ciasto, nawet kiedy nie masz w spiżarni jajek.
Do biszkoptów, naleśników i kruchych ciast dobrze sprawdzi się siemię lniane i nasiona chia. Banan i mus jabłkowy będą doskonałe do przygotowania brownie, mufinek, chleba i babki.
Czym zastąpić jajka w wypiekach?
Siemię lniane
Jajka możemy skutecznie zamienić siemieniem lnianym, który doskonale wiąże wszystkie składniki i dodaje ponadto lekko orzechową nutę w wypiekach.
Dwie łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego zalej 3 łyżkami wody i odstaw na chwilę, aby całość nabrała żelowej konsystencji. Tak przygotowana mikstura to zamiennik jednego jajka.
Nasiona chia
Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, pod wpływem wody pęcznieją i tworzą żelową konsystencję, która świetnie sprawdzi się jako zamiennik jajek.
Łyżkę nasion zalej trzema łyżkami wody i odstaw na całą noc. Następnego dnia miksturę wykorzystasz jako zamiennik jednego jajka do przygotowania ciasta.
Mus jabłkowy
Mus jabłkowy doskonale wiąże składniki ciasta, dodając jednocześnie lekkiej słodyczy. Dodatek musu sprawi, że każde ciasto będzie wilgotne i doskonałe w smaku.
Jak zrobić mus? Pokrojone jabłko włóż do rondelka, wlej małą ilość wody i gotuj pod przykryciem przez kilka minut, następnie zblenduj na gładki mus . Trzy łyżki musu to zamiennik jednego jajka.
Banan
Banan równie dobrze sprawdzi się jako zamiennik jajka i doda wypiekom słodyczy i wilgotności. Pół banana to zamiennik jednego jajka.
Do wypieków najlepsze będą dojrzałe, miękkie banany, które są słodkie i bez problemu połączą się z innymi składnikami. Banan sprawdzi się również jako zamiennik jajek w omlecie- tu poznasz przepis na puszysty omlet bez jajek , jest idealny na śniadanie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis
-
Jak zrobić kiełbasę w słoikach na zimę? Pamiętaj o 1 składniku, wiele zmienia
-
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: wszystkiegoslodkiego.pl