Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Szukasz pomysłu na tani i szybki obiad dla całej rodziny? Przygotuj kotleciki ryżowe z dodatkiem marchewki, aromatycznych ziół w chrupiącej panierce z bułki tartej. Do kotlecików dodaj również 2 łyżki kaszy manny, będą doskonałe w smaku. Poznaj przepis na tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe.
Wegetariańskie kotleciki ryżowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Są lekkie, chrupiące i delikatne, sprawdzą się więc doskonale w upalne dni i kiedy mamy ochotę zjeść coś pysznego i prostego. Kotlety są również idealne, kiedy mamy bardzo zabiegany dzień i chcemy zrobić naprawdę szybki obiad.
Przepis na tanie i chrupiące kotleciki jest przepisem podstawowym. Możesz dodatkowo wzbogacić go o natkę pietruszki, ulubione przyprawy, a także prażone pestki słonecznika lub dyni. W każdej wersji danie smakować będzie fantastycznie.
Przepis na chrupiące kotleciki ryżowe
Składniki na 2-3 porcje:
torebka ryżu białego
2 jajka
duża marchewka
łyżka kaszy manny
łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
bułka tarta (łyżka do masy na kotlety + kilka łyżek do panierowania)
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotleciki ryżowe?
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, przełóż do większej miski, odstaw. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach, przełóż do ryżu, następnie wbij jajka, wsyp mąkę, kaszę mannę i łyżkę bułki tartej.
Całość wymieszaj, dodaj posiekaną zieleninę i dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie z masy uformuj kotlety, każdy obtocz w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Kotleciki ryżowe podaj z ulubionymi dodatkami, np. z frytkami, ziemniakami opiekanymi, ziemniakami z wody oraz z bukietem warzyw. Do kotletów doskonale pasują między innymi warzywa gotowane na parze, smażone warzywa z woka, surówka z kapusty pekińskiej i sałatka z pomidorów.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne i proste danie z dodatkiem kaszy manny- tu poznasz przepis na rozpływające się w ustach kopytka. Do kopytek przygotuj okrasę z cebulki i masła lub podaj z podsmażonymi z cebulką kawałkami kurczaka. Będzie tanio, prosto i pysznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
Idealnie doprawiony domowy smalec z dodatkiem mleka. Przepis krok po kroku
Źródło: mniammniam.com