Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.06.2022 15:57

Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny

Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
canva/ YelenaYemchuk, Getty Images

Szukasz pomysłu na tani i szybki obiad dla całej rodziny? Przygotuj kotleciki ryżowe z dodatkiem marchewki, aromatycznych ziół w chrupiącej panierce z bułki tartej. Do kotlecików dodaj również 2 łyżki kaszy manny, będą doskonałe w smaku. Poznaj przepis na tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe.

Wegetariańskie kotleciki ryżowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Są lekkie, chrupiące i delikatne, sprawdzą się więc doskonale w upalne dni i kiedy mamy ochotę zjeść coś pysznego i prostego. Kotlety są również idealne, kiedy mamy bardzo zabiegany dzień i chcemy zrobić naprawdę szybki obiad.

Przepis na tanie i chrupiące kotleciki jest przepisem podstawowym. Możesz dodatkowo wzbogacić go o natkę pietruszki, ulubione przyprawy, a także prażone pestki słonecznika lub dyni. W każdej wersji danie smakować będzie fantastycznie.

Przepis na chrupiące kotleciki ryżowe

Składniki na 2-3 porcje:

  • torebka ryżu białego

  • 2 jajka

  • duża marchewka

  • łyżka kaszy manny

  • łyżka mąki

  • sól, pieprz do smaku

  • po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku

  • bułka tarta (łyżka do masy na kotlety + kilka łyżek do panierowania)

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotleciki ryżowe?

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, przełóż do większej miski, odstaw. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach, przełóż do ryżu, następnie wbij jajka, wsyp mąkę, kaszę mannę i łyżkę bułki tartej.

Całość wymieszaj, dodaj posiekaną zieleninę i dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie z masy uformuj kotlety, każdy obtocz w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Kotleciki ryżowe podaj z ulubionymi dodatkami, np. z frytkami, ziemniakami opiekanymi, ziemniakami z wody oraz z bukietem warzyw. Do kotletów doskonale pasują między innymi warzywa gotowane na parze, smażone warzywa z woka, surówka z kapusty pekińskiej i sałatka z pomidorów.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne i proste danie z dodatkiem kaszy manny- tu poznasz przepis na rozpływające się w ustach kopytka. Do kopytek przygotuj okrasę z cebulki i masła lub podaj z podsmażonymi z cebulką kawałkami kurczaka. Będzie tanio, prosto i pysznie.

Źródło zdjęcia: canva/ Mariha-kitchen
Źródło zdjęcia: canva/ Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam.com