Zachwycający delikatnością omlet bananowy bez jajek
Ciężko o lepszą śniadaniową pozycję, niż puszysty omlet, który pysznie komponuje się z poranną kawą. Co ciekawe, wcale nie potrzeba do niego żadnych jajek. Zachwycający delikatnością omlet można wykonać przy użyciu 3 tanich składników - banana, odrobiny mąki oraz szklanki mleka.
Praktycznie każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść na śniadanie puszysty jak chmurka omlet, który dosłownie rozpływa się w ustach. Zwykle jego podstawą są jajka, do których wrzuca się resztę dodatków.
Istnieją jednak metody, aby całkowicie zrezygnować z konieczności korzystania z jajek. Omlet na słodko można bowiem przyrządzić ze zgniecionego banana, wymieszanego z mąką oraz mlekiem. Takie śniadanie warto podać z szerokim wachlarzem dżemów i świeżych owoców do wyboru.
Przepis na omlet bez jajek
Składniki:
1 mocno dojrzały banan
200 ml mleka 3,2%
6 dużych łyżek mąki
szczypta soli
masło do smażenia
W dużej misce umieść umytego i obranego ze skórki dojrzałego banana. Za pomocą widelca rozgnieć go na gładką papkę. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, aby usunąć z niej gródki. Dodaj do niej szczyptę soli i wymieszaj.
Do banana wlej mleko w temperaturze pokojowej. Mikserem lub blenderem zmiksuj zawartość miski, aż uzyskasz mocno pienistą konsystencję. Połącz mieszankę z mąką, bardzo ostrożnie mieszając je szpatułką.
Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i wylej na nią ciasto. Smaż z jednej strony, aż na wierzchu zacznie pojawiać się dużo bąbelków powietrza. Przewróć omlet na drugą stroną i smaż przez kilka minut. Podawaj go z kawałkami świeżych owoców, bitą śmietaną oraz ciekłym miodem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ciasto drożdżowe według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst wyjawia prosty przepis na racuchy na kefirze z sodą oczyszczoną.
Źródło zdjęcia: canva/A_Lein, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary