Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić kiełbasę w słoikach na zimę? Pamiętaj o 1 składniku, wiele zmienia
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.06.2022 21:03

Jak zrobić kiełbasę w słoikach na zimę? Pamiętaj o 1 składniku, wiele zmienia

kiełbasa w słoiku
canva/sitriel

Jak zrobić kiełbasę w słoikach na zimę i nie tylko? Pamiętaj o jednym składniku, który wiele zmienia. Jest nim zawiesina zrobiona z wody i żelatyny. Dzięki niej kiełbasa zyska odpowiednią konsystencję i pyszną galaretkę. Będzie idealna na kanapki, zwłaszcza w zestawie z kiszonym ogórkiem.

W sklepach można kupić różne rodzaje kiełbasy, jednak ta zrobiona własnoręcznie zawsze smakuje najlepiej. Jeśli nie chce wam się trudzić z robieniem klasycznej kiełbasy w osłonce, zróbcie domową kiełbasę w słoiku. Zajmie to niewiele czasu, a potem można ją będzie otworzyć w dowolnym momencie.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól, pieprz

  • 250 ml wody

  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie kiełbasy w słoikach

Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Przepuść je przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach (np. 0,7 cm).

Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do mięsa. Dodaj też majeranek, po łyżeczce soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź. Dodaj do mielonego mięsa, wymieszaj, a potem wyrabiaj całość przez kilka minut.

Przygotowaną masą napełnij wyparzone słoiki do 2/3 ich wysokości. Masę ugnieć, tak by wycisnąć z niej powietrze.

Słoiki szczelnie zamknij. Wstaw do garnka wyściełanego ściereczką. Wlej tyle wody, by sięgała do wysokości mięsa w słoikach.

Słoiki gotuj na niedużym ogniu. Gdy woda w garnku zagotuje się, zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj całość jeszcze godzinę. Po tym czasie wyłącz ogień, a słoiki wystudź w garnku.

Następnego dnia znów zagotuj słoiki w garnku. Potem zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze godzinę. Znów wystudź słoiki w garnku i powtórz czynność trzeciego dnia.

Jeszcze ciepłe słoiki wyjmij z wody i ustaw je na pokrywkach. Gdy wystygną, wytrzyj je i wstaw do lodówki. Kiełbasę ze słoików zużyj w ciągu 3-4 miesięcy.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na białą kiełbasę, a także na domową kaszankę.

mielone mięso
canva/kcline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tropicielesmaku