Czym zastąpić w uszkach suszone grzyby? Mamy najlepszą propozycję
Uszka z kapustą i grzybami są jedną z 12 tradycyjnych potraw świątecznych. Jeśli jednak nie zadbaliście wcześniej o zapas suszonych grzybów, lub zwyczajnie nie przepadacie za ich smakiem, mamy bardzo prostą radę. Apetyczne nadzienie do uszek bez trudu przygotujecie z łatwo dostępnych pieczarek.
Do przygotowania smakowitego farszu do uszek potrzebujecie dosłownie kilku składników. Jego przyrządzenie jest przy tym niesamowicie proste. Farsz z pieczarkami to danie postne i jako takie śmiało może znaleźć się na świątecznym stole. Domownicy będą pozytywnie zaskoczeni.
Przepis na niezwykły farsz do uszek
Składniki:
-
500 g pieczarek
-
2 łyżki masła
-
1 mała cebula
-
posiekana natka pietruszki
-
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Pieczarkowy farsz do uszek krok po kroku
Pieczarki do farszu do uszek dokładnie oczyść . Pokrój grzyby w drobną kostkę . Następnie na patelni dobrze rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojone pieczarki .
Grzyby do farszu do uszek smaż, cały czas mieszając , do momentu odparowania puszczonej przez nie wody. W międzyczasie przygotuj cebulę do farszu . Warzywo obierz i drobno posiekaj . Dodaj je do podsmażonych pieczarek.
Zawartość patelni trzymaj na ogniu do momentu zeszklenia się cebuli . Następnie farsz do uszek dopraw za pomocą soli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu . Pod koniec wymieszaj całość z posiekaną natką pietruszki . Przygotowanym nadzieniem faszeruj ciasto na wigilijne uszka. Oryginalne uszka z dodatkiem suszonego owocu zaskakują niezwykłym smakiem . Sposób na tradycyjne uszka zdradziła Magda Gessler .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Największy błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci, co najcenniejsze
-
Świąteczna sałatka jarzynowa. 1 niezwykły składnik nadaje jej wyjątkowego smaku oraz koloru
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama