Smakosze.pl Przepisy Czym zastąpić w uszkach suszone grzyby? Mamy najlepszą propozycję
Canva / wjarek

Czym zastąpić w uszkach suszone grzyby? Mamy najlepszą propozycję

16 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Uszka z kapustą i grzybami są jedną z 12 tradycyjnych potraw świątecznych. Jeśli jednak nie zadbaliście wcześniej o zapas suszonych grzybów, lub zwyczajnie nie przepadacie za ich smakiem, mamy bardzo prostą radę. Apetyczne nadzienie do uszek bez trudu przygotujecie z łatwo dostępnych pieczarek.

Do przygotowania smakowitego farszu do uszek potrzebujecie dosłownie kilku składników. Jego przyrządzenie jest przy tym niesamowicie proste. Farsz z pieczarkami to danie postne i jako takie śmiało może znaleźć się na świątecznym stole. Domownicy będą pozytywnie zaskoczeni.

Przepis na niezwykły farsz do uszek

Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • 2 łyżki masła

  • 1 mała cebula

  • posiekana natka pietruszki

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Pieczarkowy farsz do uszek krok po kroku

Pieczarki do farszu do uszek dokładnie oczyść . Pokrój grzyby w drobną kostkę . Następnie na patelni dobrze rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojone pieczarki .

Grzyby do farszu do uszek smaż, cały czas mieszając , do momentu odparowania puszczonej przez nie wody. W międzyczasie przygotuj cebulę do farszu . Warzywo obierz i drobno posiekaj . Dodaj je do podsmażonych pieczarek.

Zawartość patelni trzymaj na ogniu do momentu zeszklenia się cebuli . Następnie farsz do uszek dopraw za pomocą soli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu . Pod koniec wymieszaj całość z posiekaną natką pietruszki . Przygotowanym nadzieniem faszeruj ciasto na wigilijne uszka. Oryginalne uszka z dodatkiem suszonego owocu zaskakują niezwykłym smakiem . Sposób na tradycyjne uszka zdradziła Magda Gessler .

Canva / ori-ori
Canva / ori-ori

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy