Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczna sałatka jarzynowa. 1 niezwykły składnik nadaje jej wyjątkowego smaku oraz koloru
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.11.2022 16:08

Świąteczna sałatka jarzynowa. 1 niezwykły składnik nadaje jej wyjątkowego smaku oraz koloru

sałatka jarzynowa
Canva / srdjan111

Sałatka jarzynowa występuje w wielu wariantach, a jej smakowitym modyfikacjom nie ma końca. Czy próbowaliście już zastąpić klasycznego ogórka kiszonym burakiem? Poza intensywnym smakiem, to warzywo zapewnia sałatce jarzynowej wyjątkowo apetyczną barwę.

Kiszone buraki do sałatki jarzynowej z łatwością przygotujesz w domu. Wodę z nich możesz dodatkowo wykorzystać jako zakwas do barszczu czerwonego. Na bazie buraków przygotujesz zatem nie jedno, ale aż dwa świąteczne dania. Czy może być coś lepszego?

W tym wariancie sałatki jarzynowej ogórka kiszonego całkowicie zastępujemy burakiem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby rozdzielić kwaśny smak w potrawie pomiędzy oba warzywa. Przyrządź wersję z samym burakiem lub poszukaj swoich ulubionych proporcji obu składników. Taka kolorowa jarzynowa sałatka z pewnością zachwyci gości.

Przepis na sałatę jarzynową z kiszonym burakiem

Składniki:

  • 4 kiszone buraki

  • 3 średnie marchewki

  • 2 niewielkie pietruszki

  • 1 mały seler

  • 1 średnia cebula

  • 4 jajka

  • 1 kwaśne jabłko

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • sól i pieprz do smaku

  • majonez

Jak przyrządzić niezwykle kolorową sałatkę jarzynową?

Przygotuj warzywa korzeniowe do sałatki jarzynowej. Obierz je, opłucz i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Pamiętaj, żeby zbytnio nie rozgotować składników. Nie powinny się rozpadać w sałatce podczas mieszania.

Ugotowane warzywa do sałatki jarzynowej odstaw do ostudzenia. Następnie pokrój je w kostkę. Optymalne będą kawałki o boku ok. 1 cm.

Kiszone buraki oraz ugotowane na twardo jajka do sałatki jarzynowej pokrój na kawałki podobnej wielkości, co warzywa. Jabłko obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Surową cebulę dość drobno posiekaj.

W dużej misce połącz wszystkie przygotowane składniki do sałatki jarzynowej. Dodaj no nich odsączony z zalewy groszek konserwowy. Całość wymieszaj z 4-5 łyżkami majonezu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Kolorową sałatkę jarzynową najlepiej podawać po kilku godzinach od przyrządzenia. Przepis na kiszone buraki z zakwasem znajdziesz tutaj. Tradycyjna sałatka jarzynowych ma grono swoich oddanych miłośników.

Canva / madeleinesteinbach
Canva / madeleinesteinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: