Smakosze.pl Produkty Dania zakazała, a Polacy jedzą bez przerwy. Są szkodliwe dla zdrowia
Fot. Canva/Felicity Tai

Dania zakazała, a Polacy jedzą bez przerwy. Są szkodliwe dla zdrowia

21 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tłuszcze trans, które znajdują się w wybieranych przez Polaków produktach, okazały się szkodliwe. Dowiedz się, dlaczego należy ich unikać, a w dodatku poznasz produkty, których nie powinno się spożywać. Od teraz będziesz jeść zdrowo i smacznie.

Tłuszcze trans są szkodliwe

W 1993 roku przeprowadzono badania naukowe, które udowodniły, że tłuszcze trans są szkodliwe dla zdrowia. Przyczyniają się do chorób sercowo-naczyniowych, na które już wtedy było narażone aż 50 tysięcy Duńczyków. Dlatego w 2003 roku te tłuszcze zostały w Danii zakazane.

Niestety w naszym kraju wciąż dostępne. Znajdują się w wielu produktach, które spożywają nie tylko dorośli, ale i dzieci.

chipsy.jpg
Fot. Canva/Counselling
Nikt mi nie wierzy co wlewam do żeberek. Taki obiad zawsze wychodzi

W jakich produktach znajdują się tłuszcze trans?

Okazuje się, że tłuszcze trans znajdują się w margarynie. Przez wielu Polaków jest ona wykorzystywana nie tylko do pieczenia ciast, ale i jako zamiennik masła. To najgorszy możliwy wybór. Dodatkowo te szkodliwe tłuszcze są dostępne w chipsach, paczkowanych ciastkach, ale też w pączkach i drożdżówkach. Wiesz już, jakich produktów unikać, ale jeszcze nie wiesz dlaczego. O tym, dowiesz się za chwilę.

Dlaczego te tłuszcze są aż tak niezdrowe?

Tłuszcze trans są niezdrowe i szkodliwe dla organizmu, ponieważ zwiększają one poziom cholesterolu, który zatyka żyły. A ten prowadzi nie tylko do otyłości, ale też miażdżycy, udaru, a nawet zawału .

W skrajnych wypadkach osoby, które nadmiernie spożywają tego typu tłuszcze, mogą zachorować na cukrzycę typu 2 . Dlatego zawsze sprawdzaj skład przetworzonych produktów spożywczych i unikaj produktów bogatych w te szkodliwe tłuszcze. Sprawdź, jaki polski owoc podbił świat oraz dowiedz się, jak zaoszczędzić na prądzie .

cholesterol.jpg
Fot. Canva/EduardHarkonen
Folię aluminiową zwiń w kulkę i włóż do szafy. Efekty zdumiewają każdego
Polędwicę i boczek zawiń w ciasto francuskie. Gotowe danie zasługuje na medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy