Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polędwicę i boczek zawiń w ciasto francuskie. Gotowe danie zasługuje na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.09.2024 13:24

Polędwicę i boczek zawiń w ciasto francuskie. Gotowe danie zasługuje na medal

Polędwica w boczku
Fot. youtube.com/ZDROWE i SMACZNE przepisy.

Prosta kompozycja będąca wariacją na klasycznej wołowinie à la Wellington. Polędwiczka wieprzowa zawinięta w gotowe ciasto francuskie to jej „ludowa” wersja. Jest jednak z pewnością bardziej przystępna i łatwa do przygotowania.

Polędwica w cieście francuskim

Wołowina à la Wellington to jeden z najlepszych przepisów, nie cieszącej się zazwyczaj wysokim poważaniem, kuchni brytyjskiej. Serwowana od stu lat na Wyspach i poza nimi, łączy w sobie misternie przygotowane ciasto francuskie z polędwica wołową i wykwintnym pasztetem foie gras.

Szybka, współczesna wersja takiego dania nie odstrasza niezwykłymi, egzotycznymi ani drogimi składnikami. Przygotowujemy tu polędwiczkę wołową zapieczoną w gotowym cieście francuskim. By ułatwić uzyskanie odpowiedniej konsystencji, mięso owijamy boczkiem, który nawilży potrawę od środka.

obsmażanie mięsa
Fot. youtube.com/ZDROWE i SMACZNE przepisy.
W Biedronce chyba powariowali. Tylko dziś filet z kurczaka za darmo, a cukier za bezcen

Polędwica z boczkiem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zdrowe i smaczne przepisy. Autorzy mają tam dobry sposób, by kupne ciasto francuskie stało się „jeszcze bardziej francuskie”. Należy pokroić je na mniejsze części, a następnie z powrotem rozwałkować, dzięki czemu będzie złożone z większej liczby warstw. Przepis z tego kanału obejmuje stopiony ser, który jest opcjonalny i dodatkowo odbiega od oryginalnego przepisu, jednocześnie czyniąc danie bardziej kalorycznym.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 opakowanie (6-8 plastrów) wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbkiczosnku
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka czarnuszki
  • Opcjonalnie: 40 g startej mozzarelli
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, kmin rzymski

Polędwiczki wieprzowe

W miseczce mieszamy przyprawy. Nacieramy nimi oczyszczoną polędwicę wieprzową, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do zamarynowania. Następnie obsmażamy ją krótko ze wszystkich stron, by była brązowa z wierzchu.

Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni, aż będzie szklista. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy krótko. Zdejmujemy z patelni do przestudzenia.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko na szerokość dostateczną, by zawinąć polędwiczkę. Na cieście układamy plastry boczku. Na nie wykładamy podduszoną cebulę. Na niej zaś układamy polędwiczkę.

Ciasto zawijamy w rulon, a następnie zamykamy jego końce. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto po wierzchu smarujemy żółtkiem, a następnie posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z sekretnym składnikiem i mięsne smarowidło do chleba.

polędwiczka w cieście
Fot. youtube.com/ZDROWE i SMACZNE przepisy.