Smakosze.pl Przepisy Delikatna mizeria z jogurtem naturalnym
canva/AmalliaEka

Delikatna mizeria z jogurtem naturalnym

27 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Porcja warzyw do obiadu jest wprost obowiązkowa. Nieraz jednak pomijamy ją z braku czasu. Jednak niektóre dodatki, tak jak delikatną mizerię z jogurtem naturalnym, można przyrządzić dosłownie w kilka minut. Warto więc je przygotować, bo dzięki nim posiłek będzie smaczniejszy i wartościowszy. Zyska też orzeźwiającą nutę.

Jeśli mowa o orzeźwiających produktach spożywczych, to z całą pewnością należą do nich świeże ogórki i koperek. Na dodatek składniki te dobrze ze sobą współgrają, warto więc łączyć je w potrawach.

Dziś z tych prostych składników przygotujemy równie prosty dodatek do obiadu. Będzie to dobrze znana mizeria. Jednak odmienimy nieco przepis, bo zamiast śmietany dodamy do niej jogurt naturalny. Sałatka straci nieco kalorii i zyska słodkawy smak.

Delikatna mizeria z jogurtem naturalnym

Składniki:

  • 2 długie ogórki

  • pół małego pęczka koperku

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie mizerii

Ogórki umyj, obierz. Każdy pokój w cienkie plasterki nożem lub przy użyciu specjalnej szczeliny w tarce.

Pokrojone ogórki oprósz solą, odstaw je na 10 minut. Po tym czasie odlej zgromadzony na dnie naczynia sok.

Do ogórków dodaj posiekany koperek i jogurt naturalny. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Od razu podawaj.

Wskazówka: Jeśli ktoś lubi mizerię o bardziej wyrazistym smaku, może ją doprawić sokiem z cytryny lub kilkoma kroplami octu jabłkowego.

Na naszej stronie znajdziesz też pomysły na inne dodatki do obiadu. Sprawdź, jak przygotować lekko pikantną surówkę z marchewki , a także jak zrobić surówkę z pora .

jogurt naturalny
jogurt naturalny

Źródło zdjęcia: canva/svariophoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy