Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne
Adam Moskal
Adam Moskal 27.11.2021 01:00

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Pierniki siostry Anastazji
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/piotr_malczyk, Getty Images

Święta coraz bliżej, więc w wielu kuchniach gospodynie zabierają się za robienie typowych dla tego okresu potraw. Jedną z nich są świąteczne pierniczki - tym razem prezentujemy recepturę siostry Anastazji. Przepis na jej słodkie ciasteczka jest banalnie prosty, a pierniczki im dłużej poleżą w zamkniętym pojemniku, tym zrobią się bardziej kruche.

Świąteczne pierniczki są nie tylko smacznym wyrobem cukierniczym, którym można zajadać się przez cały rok. Jeśli ładnie się je ozdobi, pierniczki mogą grać rolę ozdób na choince czy stole wigilijnym. Warto do przyozdobienia poprosić kogoś o dobrych zdolnościach artystycznych, aby ciastka wyglądały obłędnie.

Dodatkowym atutem pierniczków siostry Anastazji jest obłędny zapach, jaki wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia. Duża ilość korzennych przypraw sprawia, że w całym mieszkaniu przepięknie pachnie świętami.

Przepis na pierniczki siostry Anastazji

Składniki:

  • 300 g miodu

  • 1 kg mąki

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • 300 g cukru

  • 100 g masła

  • 100 g smalcu

  • 100 g margaryny

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 torebka przyprawy do piernika

Zacznij od wlania miodu do garnka i podgrzania go z przyprawą do piernika. Dodaj gorący miód do mąki i dokładnie wymieszaj. W osobnym garnku wykonaj karmel podgrzewając i roztapiając 150 g cukru. Do mąki i miodu dodaj karmel, sodę, oraz ubite na gładką masę jajka z żółtkami.

Wyrób ciasto i wlej do niego ostudzony roztopiony tłuszcz. Ponownie wyrób ciasto i schowaj je do lodówki na całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj z niego różne kształty pierniczków.

W kolejnej miseczce przygotuj lukier, łącząc mleko z cukrem pudrem. Pierniczki rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Po upieczeniu ozdób ciastka lukrem.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domową chałkę. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.

Pierniczki

Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja.pl Zapraszamy na nasz Instagram