Lekko pikantna surówka z marchewki, jabłka, chrzanu i śmietany
Surówki są pysznym dodatkiem do mięs, placków czy warzywnych kotletów. Warto urozmaicić swój repertuar kulinarny w tym zakresie i choć raz przygotować surówkę z marchewką w nieco inny sposób. Wrzucając do marchwiowo-jabłkowej masy chrzan, uzyskamy przyjemnie pikantną kompozycję, którą dopełni smak delikatnie kwaśnej śmietany. Sięgnijcie po tę surówkę już dziś, a zapamiętacie ją na dłużej.
Proponowaliśmy wam już inne pyszne surówki z dodatkiem marchwi. Coleslaw z czerwonej kapusty czy surówka z selerem to tylko wybrane receptury, z których możecie skorzystać, planując obiad. Dziś polecamy wam wyjątkowo pyszną, słodko-pikantną kompozycję z dodatkiem chrzanu i jabłka. Pokochacie to połączenie.
Przepis na słodko-pikantną surówkę z marchewki
Składniki:
5 średnich marchewek
1 duże słodkie jabłko
3 łyżeczki chrzanu
5 łyżek śmietany 18%
sól i pieprzem w ilości do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W podobny sposób postępujemy z jabłkiem, uważając, by do surówki nie trafiły łuski z gniazda nasiennego. Marchew i jabłko mieszamy z chrzanem i śmietaną.
Surówkę doprawiamy solą i pieprzem i podajemy do obiadu. Będzie smakowała doskonale z kotletami schabowymi w majonezowej marynacie lub babcinymi mielonymi.
Wskazówki:
Jeśli nie chcemy, by starte jabłko ściemniało, możemy skropić je odrobiną soku z cytryny. Wtedy konieczne może stać się dosłodzenie surówki.
Surówkę najlepiej jest posłodzić, korzystając z niewielkiej ilości miodu lub syropu klonowego. To zdrowsze alternatywy dla klasycznego cukru z buraków.
Jeżeli wasz chrzan jest wyjątkowo łagodny, dodajcie go więcej. Możecie też zmniejszyć ilość śmietany, jaką dodacie do sosu.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram