Smakosze.pl
Surówka z marchewki

canva/HandmadePictures

Lekko pikantna surówka z marchewki, jabłka, chrzanu i śmietany

25 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Surówki są pysznym dodatkiem do mięs, placków czy warzywnych kotletów. Warto urozmaicić swój repertuar kulinarny w tym zakresie i choć raz przygotować surówkę z marchewką w nieco inny sposób. Wrzucając do marchwiowo-jabłkowej masy chrzan, uzyskamy przyjemnie pikantną kompozycję, którą dopełni smak delikatnie kwaśnej śmietany. Sięgnijcie po tę surówkę już dziś, a zapamiętacie ją na dłużej.

Proponowaliśmy wam już inne pyszne surówki z dodatkiem marchwi. Coleslaw z czerwonej kapusty czy surówka z selerem to tylko wybrane receptury, z których możecie skorzystać, planując obiad. Dziś polecamy wam wyjątkowo pyszną, słodko-pikantną kompozycję z dodatkiem chrzanu i jabłka. Pokochacie to połączenie.

wypieki z ciasta francuskiego

Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

CZYTAJ DALEJ

Przepis na słodko-pikantną surówkę z marchewki

Składniki:

  • 5 średnich marchewek

  • 1 duże słodkie jabłko

  • 3 łyżeczki chrzanu

  • 5 łyżek śmietany 18%

  • sól i pieprzem w ilości do smaku

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W podobny sposób postępujemy z jabłkiem, uważając, by do surówki nie trafiły łuski z gniazda nasiennego. Marchew i jabłko mieszamy z chrzanem i śmietaną.

Surówkę doprawiamy solą i pieprzem i podajemy do obiadu. Będzie smakowała doskonale z kotletami schabowymi w majonezowej marynacie lub babcinymi mielonymi.

Wskazówki:

  • Jeśli nie chcemy, by starte jabłko ściemniało, możemy skropić je odrobiną soku z cytryny. Wtedy konieczne może stać się dosłodzenie surówki.

  • Surówkę najlepiej jest posłodzić, korzystając z niewielkiej ilości miodu lub syropu klonowego. To zdrowsze alternatywy dla klasycznego cukru z buraków.

  • Jeżeli wasz chrzan jest wyjątkowo łagodny, dodajcie go więcej. Możecie też zmniejszyć ilość śmietany, jaką dodacie do sosu.

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki jest wyśmienita w wersji na ostro — z dodatkiem chrzanu

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >