Smakosze.pl
Surówka z selera

canva/marekuliasz

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

6 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka z selera i rodzynek jest klasyką, którą bardzo często podaje się do dań mięsnych, które wymagają intensywnych smaków. Jeśli chcesz urozmaicić charakterystyczną surówkę i nadać jej większej chrupkości, do składników warto dodać orzechy. Najlepiej sprawdzają się lekko gorzkie orzechy włoskie, które tworzą idealną kompozycję z innymi składnikami.

Surówka z selera to często wybierany dodatek obiadowy z kilku powodów. Po pierwsze jej smak jest wyjątkowy i nie da się go niczym zastąpić. Po drugie ceniona jest za swoja łatwość przygotowania. Trzecim atutem jest niska cena i dostępność składników, co ułatwia ich zakup.

W przepisie zawarte są rodzynki, które nie każdemu przypadają do gustu. Zamiast nich można użyć suszonych śliwek czy daktyli. Orzechy włoskie dodają chrupkości oraz zawierają sporo wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na pracę całego organizmu człowieka.

Przepis na surówkę z selera

Składniki:

  • 1 korzeń selera

  • 100 g orzechów włoskich

  • 100 g rodzynek

  • 2 łyżki majonezu

  • sok z połowy cytryny

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Zacznij od dokładnego wyczyszczenia selera pod bieżącą wodą. Warto wyszorować go szczotką, aby pozbyć się całego brudu. Następnie obierz korzeń, podziel na mniejsze kawałki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starte warzywo przełóż do miski.

Kawa

Kiedy najlepiej pić kawę?

CZYTAJ DALEJ

Orzechy posiekaj nożem lub zgnieć, zawijając je w ściereczkę i uderzając twardym przedmiotem. Kawałki orzechów przełóż na suchą patelnię i podpraż je. Gdy poczujesz intensywny zapach, przesyp prażone orzechy do miski ze startym selerem.

Rodzynki umieść w miseczce lub kubku i zalej gorącą wodą. Mocz je we wrzątku przez kilka minut, po czym odcedź je na sitku. Wrzuć je do miski z resztą składników, dodaj do nich świeżo mielony pieprz, odrobinę cukru, sól, sok z cytryny oraz majonez. Wymieszaj całość i schowaj surówkę do lodówki na 1 godzinę, żeby smaki przegryzły się. Podawaj schłodzoną. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić charakterystyczną surówkę z kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty.

Surówka z selera i gruszek

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

puszyste naleśniki

Przepisy

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Czytaj więcej >
ciasto na pierogi

Przepisy

Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

Czytaj więcej >
surówka z buraka

Przepisy

Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość

Czytaj więcej >
Tomasz Strzelczyk, rosół

Przepisy

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

Czytaj więcej >