Smakosze.pl Przepisy Delikatne, a zarazem wyrośnięte racuchy na bazie jogurtu
canva/WDnet Studio

Delikatne, a zarazem wyrośnięte racuchy na bazie jogurtu

4 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czas na śniadanie. Może usmażysz najbliższym coś pysznego? Na przykład racuchy na bazie jogurtu naturalnego? Są delikatne, a zarazem wyrośnięte. Jabłka dodają im orzeźwiającego smaku i wilgotności. Te racuchy smakują na ciepło i zimno, możesz je też przygotować na podwieczorek.

Puszyste racuchy kuszą swoim widokiem. Doskonale wyrosną, jeśli ciasto nie będzie zbyt rzadkie i usmażysz je na sporej ilości dość dobrze rozgrzanego oleju. Pamiętaj, żeby po zdjęciu z patelni osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Wystarczającym ich dopełnieniem będzie cukier puder, który możesz wymieszać z cukrem waniliowym. To będzie doskonała uczta.

Delikatne, a zarazem wyrośnięte racuchy na bazie jogurtu

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka cukru lub cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ok. 400 g jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

  • 3-4 jabłka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, jajka, cukier zwykły lub waniliowy i proszek do pieczenia.

Wlej połowę jogurtu, rozmieszaj gładkie gęste ciasto. Potem dodaj tyle jogurtu, by wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany. Odstaw na 15 minut.

Jabłka obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Dodaj je do ciasta, wymieszaj.

Patelnię rozgrzej, wlej na nią olej. Łyżką kładź porcje ciasta. Smaż je na sporym ogniu, aż z obu stron będą rumiane.

Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na puszyste racuchy z czekoladą , a także na lekkie racuchy z dodatkiem warzyw .

jabłko
jabłko

Źródło: canva/SilviaJansen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniamagdaleny Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy