Delikatne, a zarazem wyrośnięte racuchy na bazie jogurtu
Czas na śniadanie. Może usmażysz najbliższym coś pysznego? Na przykład racuchy na bazie jogurtu naturalnego? Są delikatne, a zarazem wyrośnięte. Jabłka dodają im orzeźwiającego smaku i wilgotności. Te racuchy smakują na ciepło i zimno, możesz je też przygotować na podwieczorek.
Puszyste racuchy kuszą swoim widokiem. Doskonale wyrosną, jeśli ciasto nie będzie zbyt rzadkie i usmażysz je na sporej ilości dość dobrze rozgrzanego oleju. Pamiętaj, żeby po zdjęciu z patelni osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Wystarczającym ich dopełnieniem będzie cukier puder, który możesz wymieszać z cukrem waniliowym. To będzie doskonała uczta.
Delikatne, a zarazem wyrośnięte racuchy na bazie jogurtu
Składniki:
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
2 jajka
-
1 łyżeczka cukru lub cukru wanilinowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
ok. 400 g jogurtu naturalnego
-
szczypta soli
-
3-4 jabłka
-
olej do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, jajka, cukier zwykły lub waniliowy i proszek do pieczenia.
Wlej połowę jogurtu, rozmieszaj gładkie gęste ciasto. Potem dodaj tyle jogurtu, by wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany. Odstaw na 15 minut.
Jabłka obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Dodaj je do ciasta, wymieszaj.
Patelnię rozgrzej, wlej na nią olej. Łyżką kładź porcje ciasta. Smaż je na sporym ogniu, aż z obu stron będą rumiane.
Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na puszyste racuchy z czekoladą , a także na lekkie racuchy z dodatkiem warzyw .
Źródło: canva/SilviaJansen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchniamagdaleny Zapraszamy na nasz Instagram