Smakosze.pl
Ciasto na pizzę od Magdy Gessler

canva/ElNariz; Pawel Wodzynski/East News

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

16 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Międzynarodowy Dzień Pizzy rokrocznie przypada 9 lutego. Jednak to 6 grudnia "Pizzaiuolo", czyli neapolitańska sztuka robienia pizzy, zostało wpisane na Listę UNESCO. Sekretem uzyskania pysznego włoskiego wypieku jest dobrze przyrządzone ciasto. Magda Gessler zdradziła swoim fanom niezawodny przepis na ten klasyk. Sprawdźcie, jakich składników będziecie potrzebować, by je dziś przygotować?

Wielu smakoszy zgodzi się, że nie ma nic pyszniejszego niż zjedzona w dobrym towarzystwie pizza. Na kolację możemy zrobić sobie tosty, lecz nie to nie będzie to samo. Dobre pizzowe ciasto zazwyczaj pokrywa się sosem pomidorowym. Warzywo to doskonale komponuje się z wieloma aromatycznymi przyprawami. Wszystko wskazuje więc na to, że zrobienie ciasta będzie początkiem poszukiwania sposobu na idealną domową pizzę.

Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego

Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałe ciasto na pizzę Magdy Gessler

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej

  • 200 ml ciepłej wody

  • 7 g suchych drożdży

  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Wsypujemy do niej drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy rozczyn na 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy cukier, sól, oliwę, pieprz i rozczyn, a następnie wyrabiamy ciasto.

Ciasto musi wyjść jednolite i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby masę należy podsypać mąką, uważając, by nie dodać jej zbyt dużo. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.

Porcję dzielimy na dwie części. Z każdej z nich będziemy w stanie zrobić jedną pizzę. Formujemy je dłońmi w koło, a następnie pokrywamy sosem i dodatkami. Pieczemy przez 11-14 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza.

Wskazówka: jeżeli chcesz zjeść tylko jedną pizzę, drugą kulkę ciasta możesz zamrozić. Najlepiej włożyć ją do woreczka strunowego.

Sos pomidorowy

Dobry sos pomidorowy to ważny element idealnej pizzy

Źródło zdjęcia: canva/fcafotodigital

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker, wydarzenia.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Czytaj więcej >
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

Czytaj więcej >