Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny
Międzynarodowy Dzień Pizzy rokrocznie przypada 9 lutego. Jednak to 6 grudnia "Pizzaiuolo", czyli neapolitańska sztuka robienia pizzy, zostało wpisane na Listę UNESCO. Sekretem uzyskania pysznego włoskiego wypieku jest dobrze przyrządzone ciasto. Magda Gessler zdradziła swoim fanom niezawodny przepis na ten klasyk. Sprawdźcie, jakich składników będziecie potrzebować, by je dziś przygotować?
Wielu smakoszy zgodzi się, że nie ma nic pyszniejszego niż zjedzona w dobrym towarzystwie pizza. Na kolację możemy zrobić sobie tosty, lecz nie to nie będzie to samo. Dobre pizzowe ciasto zazwyczaj pokrywa się sosem pomidorowym. Warzywo to doskonale komponuje się z wieloma aromatycznymi przyprawami. Wszystko wskazuje więc na to, że zrobienie ciasta będzie początkiem poszukiwania sposobu na idealną domową pizzę.
Przepis na doskonałe ciasto na pizzę Magdy Gessler
Składniki:
380 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Wsypujemy do niej drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy rozczyn na 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy cukier, sól, oliwę, pieprz i rozczyn, a następnie wyrabiamy ciasto.
Ciasto musi wyjść jednolite i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby masę należy podsypać mąką, uważając, by nie dodać jej zbyt dużo. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Porcję dzielimy na dwie części. Z każdej z nich będziemy w stanie zrobić jedną pizzę. Formujemy je dłońmi w koło, a następnie pokrywamy sosem i dodatkami. Pieczemy przez 11-14 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza.
Wskazówka: jeżeli chcesz zjeść tylko jedną pizzę, drugą kulkę ciasta możesz zamrozić. Najlepiej włożyć ją do woreczka strunowego.
Źródło zdjęcia: canva/fcafotodigital
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker, wydarzenia.interia