Smakosze.pl
Ciasto na pizzę od Magdy Gessler

canva/ElNariz; Pawel Wodzynski/East News

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

16 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Międzynarodowy Dzień Pizzy rokrocznie przypada 9 lutego. Jednak to 6 grudnia "Pizzaiuolo", czyli neapolitańska sztuka robienia pizzy, zostało wpisane na Listę UNESCO. Sekretem uzyskania pysznego włoskiego wypieku jest dobrze przyrządzone ciasto. Magda Gessler zdradziła swoim fanom niezawodny przepis na ten klasyk. Sprawdźcie, jakich składników będziecie potrzebować, by je dziś przygotować?

Wielu smakoszy zgodzi się, że nie ma nic pyszniejszego niż zjedzona w dobrym towarzystwie pizza. Na kolację możemy zrobić sobie tosty, lecz nie to nie będzie to samo. Dobre pizzowe ciasto zazwyczaj pokrywa się sosem pomidorowym. Warzywo to doskonale komponuje się z wieloma aromatycznymi przyprawami. Wszystko wskazuje więc na to, że zrobienie ciasta będzie początkiem poszukiwania sposobu na idealną domową pizzę.

Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego

Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałe ciasto na pizzę Magdy Gessler

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej

  • 200 ml ciepłej wody

  • 7 g suchych drożdży

  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Wsypujemy do niej drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy rozczyn na 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy cukier, sól, oliwę, pieprz i rozczyn, a następnie wyrabiamy ciasto.

Ciasto musi wyjść jednolite i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby masę należy podsypać mąką, uważając, by nie dodać jej zbyt dużo. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.

Porcję dzielimy na dwie części. Z każdej z nich będziemy w stanie zrobić jedną pizzę. Formujemy je dłońmi w koło, a następnie pokrywamy sosem i dodatkami. Pieczemy przez 11-14 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza.

Wskazówka: jeżeli chcesz zjeść tylko jedną pizzę, drugą kulkę ciasta możesz zamrozić. Najlepiej włożyć ją do woreczka strunowego.

Sos pomidorowy

Dobry sos pomidorowy to ważny element idealnej pizzy

Źródło zdjęcia: canva/fcafotodigital

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker, wydarzenia.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >