Smakosze.pl

canva/ElNariz; Pawel Wodzynski/East News

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Międzynarodowy Dzień Pizzy rokrocznie przypada 9 lutego. Jednak to 6 grudnia "Pizzaiuolo", czyli neapolitańska sztuka robienia pizzy, zostało wpisane na Listę UNESCO. Sekretem uzyskania pysznego włoskiego wypieku jest dobrze przyrządzone ciasto. Magda Gessler zdradziła swoim fanom niezawodny przepis na ten klasyk. Sprawdźcie, jakich składników będziecie potrzebować, by je dziś przygotować?

Wielu smakoszy zgodzi się, że nie ma nic pyszniejszego niż zjedzona w dobrym towarzystwie pizza. Na kolację możemy zrobić sobie tosty , lecz nie to nie będzie to samo. Dobre pizzowe ciasto zazwyczaj pokrywa się sosem pomidorowym. Warzywo to doskonale komponuje się z wieloma aromatycznymi przyprawami . Wszystko wskazuje więc na to, że zrobienie ciasta będzie początkiem poszukiwania sposobu na idealną domową pizzę.

Przepis na doskonałe ciasto na pizzę Magdy Gessler

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej

  • 200 ml ciepłej wody

  • 7 g suchych drożdży

  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Wsypujemy do niej drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy rozczyn na 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy cukier, sól, oliwę, pieprz i rozczyn, a następnie wyrabiamy ciasto.

Ciasto musi wyjść jednolite i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby masę należy podsypać mąką, uważając, by nie dodać jej zbyt dużo. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.

Porcję dzielimy na dwie części. Z każdej z nich będziemy w stanie zrobić jedną pizzę. Formujemy je dłońmi w koło, a następnie pokrywamy sosem i dodatkami. Pieczemy przez 11-14 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza.

Wskazówka: jeżeli chcesz zjeść tylko jedną pizzę, drugą kulkę ciasta możesz zamrozić. Najlepiej włożyć ją do woreczka strunowego.

Sos pomidorowy
Dobry sos pomidorowy to ważny element idealnej pizzy

Źródło zdjęcia: canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker, wydarzenia.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >