Smakosze.pl
Idealny sernik

canva/Alex Donin foodphotographer

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

19 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Idealnie puszysty i dobrze wyrośnięty sernik, który nie pęka? Przestrzegając kilku reguł, uda wam się taki upiec. Sekret tkwi w odpowiednio przygotowanych składnikach i starannym wykonaniu. Zdradzamy triki, dzięki którym wasz wypiek zachwyci wszystkich gości.

Sernik jest wysoko na liście ulubionych deserów wielu smakoszy. Niezależnie od tego, czy decydujemy się na jego tradycyjną wersję, czy też dodajemy owocówistotne jest, by ciasto nie opadło i nie popękało na wierzchu. Wiemy jak to osiągnąć.

Kapusta z grochem i grzybami

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

CZYTAJ DALEJ

Co zrobić, aby sernik nie opadał po upieczeniu?

Pierwszym ważnym krokiem w pieczeniu sernika jest doprowadzenie składników, których będziemy używać, do temperatury pokojowej. Dzięki temu ciasto będzie miało szansę odpowiednio wyrosnąć. Będziemy też mieli gwarancję, że dobrze się połączą.

Pamiętać trzeba też, że na napowietrzenie masy serowej duży wpływ ma czas ubijania jaj. Im dłużej będziemy to robić, tym więcej powietrza nabierze. Zrobiony z niej sernik co prawda spektakularnie urośnie, ale również efektownie opadnie po upieczeniu.

Mieszajmy więc produkty sprawnie — tylko do ich połączenia się — a zwiększymy prawdopodobieństwo, że sernik nie oklapnie. Jeżeli chcemy, by powietrza nie było w masie za wiele, możemy też uderzyć lekko blachą o stół przed włożeniem sernika do pieca.

Sernik nie lubi zmian temperatury

Gwarancją opadniętego i pękniętego wypieku jest zbyt szybkie wyjęcie go z piekarnika. Żadne ciasto nie powinno być w ten sposób traktowane. Zawsze należy stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika. To pomoże powoli chłodzić wypieki.

Gwałtowna zmiana warunków otoczenia nastąpi też wtedy, gdy będziemy zbyt często sprawdzać, jak ciasto się piecze i otwierać piekarnik. Podczas pieczenia sernika zrezygnujmy z tego zabiegu. Nie skraca on czasu przygotowania, a przy tym naraża deser na pękanie i opadanie. Unikajmy tego.

Sernik na talerzu

Chcesz, żeby sernik się udał? Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia!

Źródło zdjęcia: canva/Violeta Carlos

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Gorąca czy zimna? Jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków?

Czytaj więcej >