Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu
![Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego](https://images.iberion.media/images/1920/4_Bgn0_X_Ht5_EHF_Ka_Qxh_Fzt4_H_Golabki_bez_ryzu_i_sosu_pomidorowego_4973de3045.jpg)
W sosie pomidorowym i z ryżem? Gołąbki nie zawsze były tak przyrządzane. Ponad 100-letni przepis na tę potrawę nie tylko pomija ziarnisty dodatek, ale też zawiera charakterystyczną dla kotletów mielonych kombinację jajka i namoczonej w mleku bułki. Nie dodajemy w nim też przecieru pomidorowego, dzięki czemu smak kapusty i mięsa wybrzmiewa w pełni. Dajcie się skusić wiekowej metodzie, a być może nie wrócicie już do znanego sposobu podawania tej potrawy.
W wielu domach sos pomidorowy w gołąbkach zawsze występuje — niezależnie od tego, czy potrawa jest pieczona, czy też nie. A gdyby tak z niego zrezygnować i kapuściane rolady poddusić na patelni? Masa mięsna z dodatkiem bułki będzie zwarta, a dzięki prostym trikom zawijasy nie rozpadną się. Spróbujcie i odkryjcie prawdziwie tradycyjne gołąbki.
Przepis na gołąbki wołowo-wieprzowe bez ryżu
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 główka białej kapusty
2 średnie cebule
1 jajo
1 czerstwa bułka
1 filiżanka mleka
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować gołąbki rodem z 1917 roku?
Kapustę sparzamy w dużym garnku, zalewając całą główkę wrzątkiem. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebule, aż się zeszkli. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut.
Mięso mielone łączymy z jajkiem, przestudzoną cebulą i odciśniętą bułką. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę wyjmujemy z wrzątku, wycinamy głąb i delikatnie zdejmujemy kolejne liście.
Na każdy liść nakładamy porcję mięsnego farszu i dokładnie zawijamy. Rolady możemy dodatkowo obwiązać sznurkiem lub użyć wykałaczek, by zabezpieczyć przed rozpadnięciem się podczas dalszego gotowania.
Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy większą porcję oleju i smażymy gołąbki do lekkiego zrumienienia. Następnie zalewamy je wodą do połowy wysokości i dusimy na niewielkim ogniu bez przykrycia, do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Smacznego
![canva/Bartosz Luczak](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/4bHX4DCKYF3o1rWDYgiOF9/fc3ea771cf8077d455f9ed38ce71af26/Go__bki_w_sosie_pomidorowym.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić puszysty omlet? Mistrzowie kuchni mają niezawodną sztuczkę
Aksamitna jajecznica z majonezem i boczkiem. Pyszne i pożywne śniadanie
Źródło: pularda
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_dffedf794b.jpg)