Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu
W sosie pomidorowym i z ryżem? Gołąbki nie zawsze były tak przyrządzane. Ponad 100-letni przepis na tę potrawę nie tylko pomija ziarnisty dodatek, ale też zawiera charakterystyczną dla kotletów mielonych kombinację jajka i namoczonej w mleku bułki. Nie dodajemy w nim też przecieru pomidorowego, dzięki czemu smak kapusty i mięsa wybrzmiewa w pełni. Dajcie się skusić wiekowej metodzie, a być może nie wrócicie już do znanego sposobu podawania tej potrawy.
W wielu domach sos pomidorowy w gołąbkach zawsze występuje — niezależnie od tego, czy potrawa jest pieczona, czy też nie. A gdyby tak z niego zrezygnować i kapuściane rolady poddusić na patelni? Masa mięsna z dodatkiem bułki będzie zwarta, a dzięki prostym trikom zawijasy nie rozpadną się. Spróbujcie i odkryjcie prawdziwie tradycyjne gołąbki.
Przepis na gołąbki wołowo-wieprzowe bez ryżu
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 główka białej kapusty
2 średnie cebule
1 jajo
1 czerstwa bułka
1 filiżanka mleka
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować gołąbki rodem z 1917 roku?
Kapustę sparzamy w dużym garnku, zalewając całą główkę wrzątkiem. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebule, aż się zeszkli. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut.
Mięso mielone łączymy z jajkiem, przestudzoną cebulą i odciśniętą bułką. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę wyjmujemy z wrzątku, wycinamy głąb i delikatnie zdejmujemy kolejne liście.
Na każdy liść nakładamy porcję mięsnego farszu i dokładnie zawijamy. Rolady możemy dodatkowo obwiązać sznurkiem lub użyć wykałaczek, by zabezpieczyć przed rozpadnięciem się podczas dalszego gotowania.
Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy większą porcję oleju i smażymy gołąbki do lekkiego zrumienienia. Następnie zalewamy je wodą do połowy wysokości i dusimy na niewielkim ogniu bez przykrycia, do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Smacznego
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić puszysty omlet? Mistrzowie kuchni mają niezawodną sztuczkę
Aksamitna jajecznica z majonezem i boczkiem. Pyszne i pożywne śniadanie
Źródło: pularda