Smakosze.pl
Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego — tradycyjny przepis

canva/arfo

Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

6 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

W sosie pomidorowym i z ryżem? Gołąbki nie zawsze były tak przyrządzane. Ponad 100-letni przepis na tę potrawę nie tylko pomija ziarnisty dodatek, ale też zawiera charakterystyczną dla kotletów mielonych kombinację jajka i namoczonej w mleku bułki. Nie dodajemy w nim też przecieru pomidorowego, dzięki czemu smak kapusty i mięsa wybrzmiewa w pełni. Dajcie się skusić wiekowej metodzie, a być może nie wrócicie już do znanego sposobu podawania tej potrawy.

W wielu domach sos pomidorowy w gołąbkach zawsze występuje — niezależnie od tego, czy potrawa jest pieczona, czy też nie. A gdyby tak z niego zrezygnować i kapuściane rolady poddusić na patelni? Masa mięsna z dodatkiem bułki będzie zwarta, a dzięki prostym trikom zawijasy nie rozpadną się. Spróbujcie i odkryjcie prawdziwie tradycyjne gołąbki.

Wątróbka z cebulką

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na gołąbki wołowo-wieprzowe bez ryżu

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

  • 1 główka białej kapusty

  • 2 średnie cebule

  • 1 jajo

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 filiżanka mleka

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę sparzamy w dużym garnku, zalewając całą główkę wrzątkiem. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebule, aż się zeszkli. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut.

Mięso mielone łączymy z jajkiem, przestudzoną cebulą i odciśniętą bułką. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę wyjmujemy z wrzątku, wycinamy głąb i delikatnie zdejmujemy kolejne liście.

Na każdy liść nakładamy porcję mięsnego farszu i dokładnie zawijamy. Rolady możemy dodatkowo obwiązać sznurkiem lub użyć wykałaczek, by zabezpieczyć przed rozpadnięciem się podczas dalszego gotowania.

Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy większą porcję oleju i smażymy gołąbki do lekkiego zrumienienia. Następnie zalewamy je wodą do połowy wysokości i dusimy na niewielkim ogniu bez przykrycia, do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Smacznego

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki nie zawsze podawano w sosie pomidorowym

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pularda

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad

Czytaj więcej >
surówka z marchewki

Przepisy

Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos z serków topionych do makaronu. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa krem z soczewicy i pomidorów. Pyszny pomysł na obiad

Czytaj więcej >