Smakosze.pl
Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego — tradycyjny przepis

canva/arfo

Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

11 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

W sosie pomidorowym i z ryżem? Gołąbki nie zawsze były tak przyrządzane. Ponad 100-letni przepis na tę potrawę nie tylko pomija ziarnisty dodatek, ale też zawiera charakterystyczną dla kotletów mielonych kombinację jajka i namoczonej w mleku bułki. Nie dodajemy w nim też przecieru pomidorowego, dzięki czemu smak kapusty i mięsa wybrzmiewa w pełni. Dajcie się skusić wiekowej metodzie, a być może nie wrócicie już do znanego sposobu podawania tej potrawy.

W wielu domach sos pomidorowy w gołąbkach zawsze występuje — niezależnie od tego, czy potrawa jest pieczona, czy też nie. A gdyby tak z niego zrezygnować i kapuściane rolady poddusić na patelni? Masa mięsna z dodatkiem bułki będzie zwarta, a dzięki prostym trikom zawijasy nie rozpadną się. Spróbujcie i odkryjcie prawdziwie tradycyjne gołąbki.

Marynowane kurki są pyszne

Niezawodny przepis na marynowane kurki. Hit wśród przetworów

CZYTAJ DALEJ

Przepis na gołąbki wołowo-wieprzowe bez ryżu

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

  • 1 główka białej kapusty

  • 2 średnie cebule

  • 1 jajo

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 filiżanka mleka

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować gołąbki rodem z 1917 roku?

Kapustę sparzamy w dużym garnku, zalewając całą główkę wrzątkiem. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebule, aż się zeszkli. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut.

Mięso mielone łączymy z jajkiem, przestudzoną cebulą i odciśniętą bułką. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę wyjmujemy z wrzątku, wycinamy głąb i delikatnie zdejmujemy kolejne liście.

Na każdy liść nakładamy porcję mięsnego farszu i dokładnie zawijamy. Rolady możemy dodatkowo obwiązać sznurkiem lub użyć wykałaczek, by zabezpieczyć przed rozpadnięciem się podczas dalszego gotowania.

Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy większą porcję oleju i smażymy gołąbki do lekkiego zrumienienia. Następnie zalewamy je wodą do połowy wysokości i dusimy na niewielkim ogniu bez przykrycia, do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Smacznego

canva/Bartosz Luczak

canva/Bartosz Luczak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pularda

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >