Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze
Idealne naleśniki powinny być delikatne i wilgotne. Jeśli nie wychodzą wam takie, zamiast mleka dodajcie uwielbiany napój. Naleśniki wyjdą tak doskonałe, że już zawsze będziecie je robić w ten sposób. Oto jak przygotować delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze.
Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy rozmieszać ciasto z mąki, jajek i mleka i usmażyć z niego cienkie placki. Jak się jednak okazuje, dodatek mleka wcale nie jest najlepszym wyborem. O wiele smaczniejsze naleśniki wychodzą bowiem, gdy mleko zastąpicie kefirem.
Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze
Składniki:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
2 małe jajka
-
duża szczypta soli
-
2 łyżeczki cukru
-
duża szczypta sody oczyszczonej
-
2 łyżki oleju
-
1,5 szklanki kefiru
-
0,5 szklanki wody
-
duża szczypta sody oczyszczonej
-
2 łyżki oleju
Przygotowanie naleśników
Do miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj jajka, sól, cukier, sodę oczyszczoną oraz olej.
Wlej kefir, rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Dodaj wodę, ciasto dokładnie wymieszaj, odstaw na 15 minut.
Patelnię rozgrzej. Posmaruj cienką warstwą oleju. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią koliste ruchy.
Gdy na wierzchu ciasto zacznie się ścinać, wtedy odwróć naleśnik na drugą stronę i dosmaż go.
Naleśniki układaj w stosik, by nie obeschły. Podawaj je np. z dżemem, konfiturą, czekoladą, twarożkiem lub wytrawnym farszem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na naleśniki. Zobacz, jak przygotować naleśniki bez mleka i jajek , a także, jak zrobić naleśniki budyniowe .
Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchniaagaty