Smakosze.pl Przepisy Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze
canva/Woldee

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

24 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Idealne naleśniki powinny być delikatne i wilgotne. Jeśli nie wychodzą wam takie, zamiast mleka dodajcie uwielbiany napój. Naleśniki wyjdą tak doskonałe, że już zawsze będziecie je robić w ten sposób. Oto jak przygotować delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze.

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy rozmieszać ciasto z mąki, jajek i mleka i usmażyć z niego cienkie placki. Jak się jednak okazuje, dodatek mleka wcale nie jest najlepszym wyborem. O wiele smaczniejsze naleśniki wychodzą bowiem, gdy mleko zastąpicie kefirem.

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 małe jajka

  • duża szczypta soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • duża szczypta sody oczyszczonej

  • 2 łyżki oleju

  • 1,5 szklanki kefiru

  • 0,5 szklanki wody

  • duża szczypta sody oczyszczonej

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie naleśników

Do miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj jajka, sól, cukier, sodę oczyszczoną oraz olej.

Wlej kefir, rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Dodaj wodę, ciasto dokładnie wymieszaj, odstaw na 15 minut.

Patelnię rozgrzej. Posmaruj cienką warstwą oleju. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią koliste ruchy.

Gdy na wierzchu ciasto zacznie się ścinać, wtedy odwróć naleśnik na drugą stronę i dosmaż go.

Naleśniki układaj w stosik, by nie obeschły. Podawaj je np. z dżemem, konfiturą, czekoladą, twarożkiem lub wytrawnym farszem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na naleśniki. Zobacz, jak przygotować naleśniki bez mleka i jajek , a także, jak zrobić naleśniki budyniowe .

kefir
kefir

Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniaagaty

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy