Smakosze.pl
rosół

canva/happy_lark

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

5 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Większość osób lubi rosół, za jego aromat i klarowność. Jednak niektórzy nazywają go wodą z kluskami. Na takie określenie z pewnością nie zasługuje, choć rzeczywiście do zawiesistych zup nie należy. A wiecie, dlaczego do rosołu warto dodać ocet? Wystarczy wlać go łyżkę, a zupa nabierze lepszych właściwości.

Rosół gotuje się na mięsie i warzywach, jednak zwyczajowo tych składników nie podaje się w zupie. Ta zupa jest bowiem wywarem, co oznacza, że chodzi w niej głównie o smak i aromat, które przechodzą z mięsa i warzyw do wody. Można jednak polepszyć jej walory, dodając ocet.

schabowe

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Znawcy sztuki kulinarnej, dodają do rosołu trochę octu. Dlaczego? Ponieważ ten kwas pomaga rozpuścić tkankę chrzęstną i inne tkanki łączne zawarte w kościach. W wyniku tego rosół staje się nieco gęściejszy i pożywniejszy, gdyż zawiera więcej składników odżywczych.

Jaki ocet jest najlepszy? Rodzaj octu nie ma większego znaczenia. I tak dodaje się go 1-2 łyżki, więc nie będzie w zupie wyczuwalny. Możesz więc sięgnąć po ocet winny, jabłkowy czy spirytusowy.

Kiedy dodać ocet? Ocet wlewa się do rosołu w trakcie gotowania, gdy już wszystkie składniki znajdują się w garnku. Tradycyjnie rosół gotuje się na niewielkim ogniu, który sprzyja przechodzeniu składników smakowych i aromatycznych do wywaru.

Inne sposoby na pożywny rosół

Podobne działanie jak ocet, będzie też miał sok z cytryny. Trzeba jednak liczyć się z tym, że jego smak może być wyczuwalny w wywarze. Nie paruje bowiem, tak szybko, jak kwas octowy.

Jeśli chcesz w inny sposób zwiększyć pożywność tej zupy, podaj ją z kawałkami warzyw i mięsa. Pokrojona marchewka i kawałek mięsa bez kości, nie tylko doda rosołowi trochę kalorii, ale też sprawi, że będzie wyglądał apetycznie. Oczywiście nie przesadzajcie z ilością tych dodatków, bo zupa straci charakter wywaru.

Jeśli chcesz poznać dokładną recepturę na rosół z gęsi, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też informację, dlaczego do rosołu warto dodać szklankę zimnej wody.

ocet

ocet

Źródło zdjęcia: canva/takasuu

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak długo należy gotować grzyby?

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? 1 szczegół jest kluczowy

Czytaj więcej >
jadalne kasztany

Porady

Wyborny przysmak już zagościł w polskich sklepach. 1 błąd i kulinarna klapa gotowa

Czytaj więcej >
kawa z miodem

Porady

Cukier do kawy? Zapomnij. Miód sprawdzi się znacznie lepiej. Zanim go dodasz, pamiętaj o 2 zasadach

Czytaj więcej >

Porady

Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby

Czytaj więcej >

Porady

Jak mrozić grzyby? Prosty sposób na utrwalenie leśnych skarbów

Czytaj więcej >
jak szybko obrać ziemniaki

Porady

Jak szybko obrać ziemniaki? Mamy niezawodny sposób. Nie potrzebujesz nawet noża

Czytaj więcej >