Smakosze.pl

canva/happy_lark

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Większość osób lubi rosół, za jego aromat i klarowność. Jednak niektórzy nazywają go wodą z kluskami. Na takie określenie z pewnością nie zasługuje, choć rzeczywiście do zawiesistych zup nie należy. A wiecie, dlaczego do rosołu warto dodać ocet? Wystarczy wlać go łyżkę, a zupa nabierze lepszych właściwości.

Rosół gotuje się na mięsie i warzywach, jednak zwyczajowo tych składników nie podaje się w zupie. Ta zupa jest bowiem wywarem, co oznacza, że chodzi w niej głównie o smak i aromat, które przechodzą z mięsa i warzyw do wody. Można jednak polepszyć jej walory, dodając ocet.

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Znawcy sztuki kulinarnej, dodają do rosołu trochę octu. Dlaczego? Ponieważ ten kwas pomaga rozpuścić tkankę chrzęstną i inne tkanki łączne zawarte w kościach. W wyniku tego rosół staje się nieco gęściejszy i pożywniejszy, gdyż zawiera więcej składników odżywczych.

Jaki ocet jest najlepszy? Rodzaj octu nie ma większego znaczenia. I tak dodaje się go 1-2 łyżki, więc nie będzie w zupie wyczuwalny. Możesz więc sięgnąć po ocet winny, jabłkowy czy spirytusowy.

Kiedy dodać ocet? Ocet wlewa się do rosołu w trakcie gotowania, gdy już wszystkie składniki znajdują się w garnku. Tradycyjnie rosół gotuje się na niewielkim ogniu, który sprzyja przechodzeniu składników smakowych i aromatycznych do wywaru.

Inne sposoby na pożywny rosół

Podobne działanie jak ocet, będzie też miał sok z cytryny. Trzeba jednak liczyć się z tym, że jego smak może być wyczuwalny w wywarze. Nie paruje bowiem, tak szybko, jak kwas octowy.

Jeśli chcesz w inny sposób zwiększyć pożywność tej zupy, podaj ją z kawałkami warzyw i mięsa. Pokrojona marchewka i kawałek mięsa bez kości, nie tylko doda rosołowi trochę kalorii, ale też sprawi, że będzie wyglądał apetycznie. Oczywiście nie przesadzajcie z ilością tych dodatków, bo zupa straci charakter wywaru.

Jeśli chcesz poznać dokładną recepturę na rosół z gęsi , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też informację, dlaczego do rosołu warto dodać szklankę zimnej wody .

ocet
ocet

Źródło zdjęcia: canva/takasuu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >