Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?
Większość osób lubi rosół, za jego aromat i klarowność. Jednak niektórzy nazywają go wodą z kluskami. Na takie określenie z pewnością nie zasługuje, choć rzeczywiście do zawiesistych zup nie należy. A wiecie, dlaczego do rosołu warto dodać ocet? Wystarczy wlać go łyżkę, a zupa nabierze lepszych właściwości.
Rosół gotuje się na mięsie i warzywach, jednak zwyczajowo tych składników nie podaje się w zupie. Ta zupa jest bowiem wywarem, co oznacza, że chodzi w niej głównie o smak i aromat, które przechodzą z mięsa i warzyw do wody. Można jednak polepszyć jej walory, dodając ocet.
Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?
Znawcy sztuki kulinarnej, dodają do rosołu trochę octu. Dlaczego? Ponieważ ten kwas pomaga rozpuścić tkankę chrzęstną i inne tkanki łączne zawarte w kościach. W wyniku tego rosół staje się nieco gęściejszy i pożywniejszy, gdyż zawiera więcej składników odżywczych.
Jaki ocet jest najlepszy? Rodzaj octu nie ma większego znaczenia. I tak dodaje się go 1-2 łyżki, więc nie będzie w zupie wyczuwalny. Możesz więc sięgnąć po ocet winny, jabłkowy czy spirytusowy.
Kiedy dodać ocet? Ocet wlewa się do rosołu w trakcie gotowania, gdy już wszystkie składniki znajdują się w garnku. Tradycyjnie rosół gotuje się na niewielkim ogniu, który sprzyja przechodzeniu składników smakowych i aromatycznych do wywaru.
Inne sposoby na pożywny rosół
Podobne działanie jak ocet, będzie też miał sok z cytryny. Trzeba jednak liczyć się z tym, że jego smak może być wyczuwalny w wywarze. Nie paruje bowiem, tak szybko, jak kwas octowy.
Jeśli chcesz w inny sposób zwiększyć pożywność tej zupy, podaj ją z kawałkami warzyw i mięsa. Pokrojona marchewka i kawałek mięsa bez kości, nie tylko doda rosołowi trochę kalorii, ale też sprawi, że będzie wyglądał apetycznie. Oczywiście nie przesadzajcie z ilością tych dodatków, bo zupa straci charakter wywaru.
Jeśli chcesz poznać dokładną recepturę na rosół z gęsi, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też informację, dlaczego do rosołu warto dodać szklankę zimnej wody.
Źródło zdjęcia: canva/takasuu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps