Smakosze.pl Przepisy Delikatne kotlety drobiowe wg przepisu siostry Anastazji
canva/YelenaYemchuk

Delikatne kotlety drobiowe wg przepisu siostry Anastazji

12 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czy wiecie, że z fileta kurczaka można zrobić wyśmienite kotlety? Nie sznycle, tylko bardziej kotlety mielone, a w sumie nie mielone, tylko siekane. Zobaczcie, jak takie deikatne kotlety drobiowe robi siostra Anastazja. Będziecie nimi zachwyceni.

Kotlety mielone znacie już doskonale. Robicie je często, z mielonej łopatki wieprzowej albo z mięsa wieprzowo-wołowego. Jeśli jednak macie ochotę na lżejszą postać takich kotletów, skorzystajcie z przepisu siostry Anastazji. Siostra robi je z chudego fileta drobiowego, którego nie mieli, tylko drobno sieka. To naprawdę ciekawa i smaczna wersja kotletów.

Delikatne kotlety drobiowe wg przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • czosnek granulowany

  • słodka, mielona papryka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów drobiowych

Filety oczyść, opłucz, osusz, dość drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa.

Mięso i cebulę wymieszaj z żółtkami, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Odstaw na 15 minut.

W tym czasie białka ubij na sztywno, dodaj do mięsnej masy razem z mąką pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszaj.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Na patelni rozgrzej olej. Dużą łyżką kładź na nią porcje przygotowanej masy. Smaż po 3 minuty z każdej strony, aż kotlety zrumienią się. Podawaj np. z ryżem i surówką z marchewki.

Po więcej obiadowych inspiracji zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. przepis na soczyste kotlety mielone oraz dowiecie się jak zrobić pieczone kotlety mielone .

Projekt bez tytułu - 2021-10-12T144942.021

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchniana5

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy