Niebanalny sposób na soczyste kotlety mielone
Kotlety mielone są w klasycznej wersji mocno kalorycznym daniem, jednak można je trochę odchudzić. Dodaj do masy mięsnej pełnoziarnistą bułkę tartą oraz pestki dyni, a kotlety będą znacznie lżejsze. Jako podstawę warto z kolei użyć chudej szynki wieprzowej.
Kotlety mielone nie sprzyjają chudnięciu, w końcu przygotowuje się je z tłustego mięsa, białej pszennej bułki, a także smaży się je na dużej ilości oleju. Jeśli dbasz o linie, mamy świetne rozwiązanie.
Mielona chuda szynka wraz z pestkami dyni oraz pełnoziarnistą bułką tartą sprawią, że usuniętych zostaje sporo kalorii, przy zachowaniu takiej samej objętości, a także smaku - dodatkowo soczystość jest dzięki nim jeszcze większa.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety mielone inaczej
Składniki:
0,5 kg mielonej szynki wieprzowej
4 łyżki pestek dyni
1 jajko
pełnoziarnista bułka tarta
2 łyżki musztardy Dijon
olej do smażenia
kilka łyżek mleka
Zacznij od włożenia mięsa do miski, wbicia do niej jajka oraz wsypania pestek dyni. Wymieszaj całość ręką, aż masa połączy się. Następnie wlej do niej mleko, wsyp 3 łyżki bułki tartej oraz dodaj musztardę.
Ponownie wymieszaj mięso i uformuj z niego pojedyncze kotlety mielone. Na talerzu rozsyp więcej bułki tartej i obtaczaj w niej każdego kotleta.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Wykładaj je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. Smacznego.
Źródło: canva/elenahramovaphotos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl