Smakosze.pl Przepisy Delikatne kotlety schabowe marynowane w ketchupie
canva/kgfoto

Delikatne kotlety schabowe marynowane w ketchupie

12 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czy planujesz na dzisiejszy obiad schabowe? Może przygotujesz je w nieco inny sposób niż zwykle? Proponujemy kotlety schabowe marynowane w ketchupie. Będą soczyste, kruche i pełne smaku. Rodzina zje raz, dwa, więc z pewnością nie pożałujesz swojej decyzji.

Jak zwykle przyrządzasz kotlety schabowe? Po rozbiciu oprószasz je solą i pieprzem? A może dodatkowo obkładasz cebulą i zalewasz mlekiem? Te sposoby są jak dobre, ale czasami warto coś zmienić. Tak by zaskoczyć czymś domowników i być może dokonać niezwykle smacznego odkrycia.

Soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie

Składniki:

  • 6 plastrów schabu środkowego bez kości

  • 2 jajka

  • 2 łyżki ketchupu łagodnego lub ostrego

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki kaszy manny

  • sól, pieprz

  • czosnek granulowany

  • smalec do smażenia

Przygotowanie kotletów

Plastry schabu rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem. Oprósz je solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.

Jajka wybij do miski, dodaj ketchup i trochę przypraw, dokładnie wymieszaj. Do mikstury włóż plastry schabu, wymieszaj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Tartą bułkę wymieszaj z mąką i kaszą manną. Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety lekko osącz z marynaty i panieruj w przygotowanej panierce.

Kładź na patelnię ze smalcem i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na kotlety schabowe. Sprawdź, jak przygotować schabowe marynowane w majonezie , a także jak zrobić schabowe w panierce z krakersów .

ketchup
ketchup

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy