Nieziemski biszkopt cytrynowy - puszysty, lekki i wyrośnięty
Biszkopt jest podstawą tortów i różnego rodzaju ciast przekładanych. Do biszkoptu można też dorzucić owoce świeże lub mrożone i w ten sposób otrzymać lekkie ciasto. Dziś podamy wam przepis na nieziemski biszkopt cytrynowy — puszysty, lekki i wyrośnięty. Taki właśnie powinien być idealny biszkopt.
Biszkopt jest delikatnym i lekkostrawnym ciastem, bo zwykle nie zawiera tłuszczu. Jest też dość suchy, dlatego lepiej smakuje nasączony ponczem i przełożony kremem. W smaku jest neutralny, dzięki czemu doskonale łączy się z różnymi dodatkami.
Dziś jednak przygotujemy biszkopt cytrynowy, który ma piękny, żółtawy kolor, a przede wszystkim niepowtarzalny smak i aromat. Ten biszkopt też doskonale harmonizuje z wieloma dodatkami. Zwłaszcza z bitą śmietaną i owocami. Koniecznie go przetestujcie.
Nieziemski biszkopt cytrynowy — puszysty, lekki i wyrośnięty
Składniki:
1 cytryna
6 jajek
ok. 15 dag cukru drobnego
ok. 12 dag mąki pszennej
ok. 6 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu
Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Otrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wyciśnij sok, usuń pestki.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru i dalej ubijaj, aż powstanie gęsta piana.
Żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem na kremową masę. Dodaj do niej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj.
Do masy dodaj też sok wyciśnięty z cytryny i 5-6 łyżek piany z białek. Całość delikatnie wymieszaj. Dodaj pozostałą pianę z białek i skórkę otartą z cytryny, lekko wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 45 minut w 170 st. C.
Dobrze ciepły biszkopt zrzuć na podłogę z wysokości ok. 50 cm, dzięki czemu nie opadnie. Gdy wystygnie, wyjmij go z formy i przekrój na blaty.
Jeśli szukasz przepisu na biszkopt bez ubijania białek, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też recepturę na biszkopt z patelni.
Źródło zdjęcia: canva/Diana Taliun
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: domowetorty