Z jakiego powodu warto wrzucić do zupy ogórkowej żółtko?
Pyszną zupę ogórkową przyrządzicie w kilka chwil. Kwaśny wywar z dodatkiem chrupiących kiszonek w mig was rozgrzeje, a jeśli dodacie do niego żółtko, dostarczy jeszcze więcej cennych składników odżywczych i sprawi, że danie będzie gęstsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent.
Ogórki kiszone to naturalny probiotyk, który warto włączyć do swojej diety np. w formie pysznej bezmięsnej ogórkowej. Jeżeli mamy dostęp do wysokiej jakości jaj, tradycyjną zupę możemy wzbogacić o żółtko. Zawiera ono wiele cennych składników odżywczych — m.in. wapń, żelazo, magnez czy potas — a jednocześnie pomoże nam zagęścić danie.
Jak zrobić ogórkową z dodatkiem żółtka?
Zapomnijcie o gotowaniu jaj. Wystarczy oddzielić żółtko od białka i to pierwsze roztrzepać w miseczce przy pomocy widelca. Tak potraktowane żółtko łączymy z łyżką śmietany i dodajemy do nich odrobinę zupy, starannie mieszając masę.
Mieszankę stopniowo wlewamy do garnka z zupą — zależy nam, by żółtko się nie ścięło, a śmietana nie zwarzyła, więc niezbędna jest cierpliwość. Nie zapomnijmy też, że zabielanie zupy należy prowadzić po skończeniu gotowania.
Tak przygotowana zupa smakuje wyśmienicie. Patent doskonale sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy zrobiliśmy zbyt kwaśną zupę i musieliśmy dolać więcej płynu, by zneutralizować kwaśny smak. Jeżeli potrawy jest naprawdę dużo, warto rozważyć dodanie dwóch żółtek.
Co jeszcze warto wiedzieć o ogórkowej?
Zbyt kwaśnej ogórkowej nie trzeba wylewać. Poza prostym rozwiązaniem, jakim jest rozrzedzenie zupy, można zastosować jeszcze jeden sposób — wrzucić kawałki ziemniaka. Wchłonie on nadmiar nieprzyjemnego smaku.
Pomocne będzie też wspomniane już zabielanie. Dodanie słodkiej śmietanki także zredukuje odczucie smaku kwaśnego. Nie martwcie się — jeżeli unikacie nabiału, możecie dodać śmietankę sojową. Zadziała w ten sam sposób, co mleczna.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: porady.interia, newsy.gotujmy