Absolutnie wyborne schabowe marynowane w majonezie ze słoną niespodzianką
Kotlety schabowe często goszczą na naszych stołach. Klasyczne mięso panierowane warto zamarynować w nieco pikantnej i delikatnie słonej marynacie na bazie majonezu z dodatkiem ostrej papryki i sosu sojowego. Będą soczyste, chrupiące i niezwykle kruche. Wrócicie do nich jeszcze nie raz.
Znacie z pewnością sposób na schabowe po góralsku. Być może też przyrządzaliście je już w marynacie z piwa. Tym razem proponujemy wam, by sięgnąć po marynatę z dodatkiem sosu sojowego. Lekko słony smak tego składnika idealnie zgra się ze słodyczą i ostrością czerwonej papryki.
Przepis na kruche schabowe w marynacie
Składniki:
5 plastrów schabu
3 łyżki majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
1 spory ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
po pół łyżeczki soli i pieprzu
2 jaja
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Majonez łączymy z musztardą i przyprawami w proszku. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy. Mięso rozbijamy przy pomocy tłuczka i smarujemy je marynatą.
Kotlety wkładamy do miski, przykrywamy ją i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Następnie obtaczamy je w bułce tartej, roztrzepanych widelcem jajkach i ponownie w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej.
Mięso smażymy, aż nabierze delikatnie brązowego koloru. Nadmiar tłuszczu usuwamy przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Wskazówka: do marynaty możecie dodać przyprawy, które lubicie. Jeśli papryka wam nie odpowiada lub chcecie, by kotlety były łagodne, zmniejszcie jej ilość albo z niej zrezygnujcie.
Źródło zdjęcia: canva/PeteerS
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: pieprzyczfantazja