Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Schabowy w wybornej panierce z krakersów aż ślinka cieknie

Schabowy w wybornej panierce z krakersów aż ślinka cieknie

Schabowe w panierce z krakersów
canva/12MN

Znudziła wam się tradycyjna panierka z bułki tartej? Zastąpcie ją pokruszonymi solonymi krakersami. Schabowe obtoczone w delikatnie chrupiących wytrawnych ciastkach będą pyszne jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Któż nie lubi dobrze przyrządzanych schabowych? Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić je w piwnej marynacie czy maślance. Tym razem zdradzamy smaczny sposób na przyrządzenie ich w wyjątkowej panierce z popularnych wytrawnych ciastek. Skusicie się?

Przepis na wyjątkowe schabowe w panierce z krakersów

Składniki:

  • 3 plastry schabu

  • 1 jajo

  • ulubione słone krakersy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • mąka pszenna

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Krakersy umieszczamy w foliowym woreczku i rozdrabniamy je przy pomocy tłuczka. Jajko wbijamy do głębokiego talerza i mieszamy je intensywnie widelcem, aż żółtko połączy się z białkiem.

W dwóch osobnych talerzach umieszczamy mąkę oraz pokruszone krakrersy. Plastry schabu rozbijamy na dość cienkie kotlety. Mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron.

Następnie obtaczamy je w mące, jajku i na końcu w pokruszonych krakersach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy opanierowane kotlety na rumiano. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Wskazówka: jeżeli lubicie kminek, wykorzystajcie ciastka z jego dodatkiem i podajcie kotlety z gotowaną kiszoną kapustą. Będzie naprawdę pysznie.

Solone krakersy
Pokruszcie solone krakersy i wykorzystajcie jako panierkę do kotletów

Źródło zdjęcia: canva/ajaykampani

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram