Schabowy w wybornej panierce z krakersów aż ślinka cieknie
Znudziła wam się tradycyjna panierka z bułki tartej? Zastąpcie ją pokruszonymi solonymi krakersami. Schabowe obtoczone w delikatnie chrupiących wytrawnych ciastkach będą pyszne jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Któż nie lubi dobrze przyrządzanych schabowych? Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić je w piwnej marynacie czy maślance. Tym razem zdradzamy smaczny sposób na przyrządzenie ich w wyjątkowej panierce z popularnych wytrawnych ciastek. Skusicie się?
Przepis na wyjątkowe schabowe w panierce z krakersów
Składniki:
3 plastry schabu
1 jajo
ulubione słone krakersy
sól i pieprz w ilości do smaku
mąka pszenna
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Krakersy umieszczamy w foliowym woreczku i rozdrabniamy je przy pomocy tłuczka. Jajko wbijamy do głębokiego talerza i mieszamy je intensywnie widelcem, aż żółtko połączy się z białkiem.
W dwóch osobnych talerzach umieszczamy mąkę oraz pokruszone krakrersy. Plastry schabu rozbijamy na dość cienkie kotlety. Mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Następnie obtaczamy je w mące, jajku i na końcu w pokruszonych krakersach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy opanierowane kotlety na rumiano. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Wskazówka: jeżeli lubicie kminek, wykorzystajcie ciastka z jego dodatkiem i podajcie kotlety z gotowaną kiszoną kapustą. Będzie naprawdę pysznie.
Źródło zdjęcia: canva/ajaykampani
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis