Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o mleku. Delikatne naleśniki przygotujesz z dodatkiem innego napoju
canva/Mariha-kitchen

Zapomnij o mleku. Delikatne naleśniki przygotujesz z dodatkiem innego napoju

2 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapomnij o mleku. O wiele smaczniejsze i delikatniejsze naleśniki przygotujesz na maślance naturalnej. Ciasto po usmażeniu zachwyca smakiem i puszystością. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Słodki obiad lub podwieczorek będzie gotowy w kilka chwil.

Wiele osób do ciasta na naleśniki dodaje proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Naleśniki będą równie puszyste, kiedy przygotujesz je w odpowiedni sposób. Do naleśników nie potrzebujesz grama spulchniaczy, wystarczy dobra maślanka i dwa proste triki.

Wszystkie składniki na ciasto na naleśniki muszą mieć temperaturę pokojową. Maślankę i jajka wyjmij więc z lodówki chwilę wcześniej. Ciasto po wyrobieniu odstaw na 15 minut w suche i ciepłe miejsce. W ten sposób odpocznie, a usmażone naleśniki wyjdą doskonale.

Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Może to być domowa konfitura, sos czekoladowy, syrop klonowy, miód, owoce, serek waniliowy, mus owocowy, cukier puder. Jeśli wybierasz kupne konfitury lub dżemy, zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Im niej cukru i sztucznych produktów, tym lepiej.

Przepis na naleśniki bez mleka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • opakowanie cukru z wanilią

  • 2 jajka

  • 2 szklanki maślanki

  • olej rzepakowy

Jak zrobić naleśniki na maślance? Zachwycają delikatnością i puszystością

Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wsyp cukier. Całość zalej maślanką i mieszaj, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji. Wlej 2 łyżki oleju, wymieszaj i odstaw na 15- 20 minut.

Po tym czasie ciasto smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Naleśniki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Przygotuj również obłędne racuchy z twarogu . Słodkie racuchy zachwycają puszystością i smakiem. Pomysł na pyszne śniadanie na słodko? Placuszki jogurtowo- bananowe dostarczą Ci energii na wiele godzin.

naleśniki
canva/peterzsuzsa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy