Obłędne racuchy z sera rodem z lat 70. Przepis ze starego „Poradnika gospodyni”
W latach 70. racuchy z sera były kultowym daniem. Puszyste, słodkie, delikatne, podane z cukrem pudrem i domową, babciną konfiturą były świetnym pomysłem na szybki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Poznaj przepis na racuchy z sera, będą absolutnym hitem.
Racuchy z serem są bardzo puszyste i wyrośnięte, a nie ma w nich grama proszku do pieczenia, sody oczyszczonej czy drożdży. Racuchy są słodkie z delikatną, waniliową nutą, dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem puszystych placków serowych jest piana z białek.
Samo przygotowanie racuchów z serem jest niezwykle proste. Nie musimy ani trzeć jabłek na tarce, ani przygotowywać zaczynu drożdżowego. Musimy jedynie zmielić twaróg i wymieszać go z masłem, jajkami, mąką i cukrem waniliowym. Masę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Racuchy z serem możemy podać z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, owocami, konfiturą. Jesienią gorąco polecam domową konfiturę z żurawiny, powidła śliwkowe lub prażone jabłka z cynamonem. Latem natomiast postawmy na świeże owoce, np. truskawki i maliny. Racuchy posmakują całej rodzinie.
Racuchy z sera, czyli pomysł na pyszny obiad i podwieczorek
Składniki:
450 g półtłustego twarogu
opakowanie cukru waniliowego
łyżka masła
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder i ulubiona konfitura do podania
Jak zrobić puszyste racuchy z sera jak za dawnych lat?
Twaróg zmiel w maszynce do mięsa, białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem, następnie dodaj ser, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie przełóż do miski z resztą składników i delikatnie wymieszaj łyżką. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Racuchy przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z cukrem pudrem i konfiturą. Przygotuj również przepyszne racuchy ze śliwkami, są idealne na jesienne popołudnia. Pomysł na obiad na słodko? Waniliowe naleśniki na maślance, lepszych nie jadłeś.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki
Znakomity sposób na aksamitną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki
Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa
Źródło: Poradnik Gospodyni, Wydanie III. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa 1979 r.