Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne racuchy z sera rodem z lat 70. Przepis ze starego „Poradnika gospodyni”
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.10.2022 17:00

Obłędne racuchy z sera rodem z lat 70. Przepis ze starego „Poradnika gospodyni”

Obłędne racuchy z sera rodem z lat 70. Przepis ze starego „Poradnika gospodyni”
canva/antares71

W latach 70. racuchy z sera były kultowym daniem. Puszyste, słodkie, delikatne, podane z cukrem pudrem i domową, babciną konfiturą były świetnym pomysłem na szybki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Poznaj przepis na racuchy z sera, będą absolutnym hitem.

Racuchy z serem są bardzo puszyste i wyrośnięte, a nie ma w nich grama proszku do pieczenia, sody oczyszczonej czy drożdży. Racuchy są słodkie z delikatną, waniliową nutą, dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem puszystych placków serowych jest piana z białek.

Samo przygotowanie racuchów z serem jest niezwykle proste. Nie musimy ani trzeć jabłek na tarce, ani przygotowywać zaczynu drożdżowego. Musimy jedynie zmielić twaróg i wymieszać go z masłem, jajkami, mąką i cukrem waniliowym. Masę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Racuchy z serem możemy podać z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, owocami, konfiturą. Jesienią gorąco polecam domową konfiturę z żurawiny, powidła śliwkowe lub prażone jabłka z cynamonem. Latem natomiast postawmy na świeże owoce, np. truskawki i maliny. Racuchy posmakują całej rodzinie.

Racuchy z sera, czyli pomysł na pyszny obiad i podwieczorek

Składniki:

  • 450 g półtłustego twarogu

  • opakowanie cukru waniliowego

  • łyżka masła

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • łyżka mąki pszennej

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder i ulubiona konfitura do podania

Jak zrobić puszyste racuchy z sera jak za dawnych lat?

Twaróg zmiel w maszynce do mięsa, białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem, następnie dodaj ser, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw.

Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie przełóż do miski z resztą składników i delikatnie wymieszaj łyżką. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.

Racuchy przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z cukrem pudrem i konfiturą. Przygotuj również przepyszne racuchy ze śliwkami, są idealne na jesienne popołudnia. Pomysł na obiad na słodko? Waniliowe naleśniki na maślance, lepszych nie jadłeś.

Racuchy
canva/intek1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Gospodyni, Wydanie III. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa 1979 r.

Tagi: Obiad Ser Danie