Smakosze.pl Przepisy Delikatne naleśniki z dodatkiem wody gazowanej. Wyborny, wyjątkowy smak
canva/peredniankina

Delikatne naleśniki z dodatkiem wody gazowanej. Wyborny, wyjątkowy smak

19 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Naleśniki są proste do zrobienia. Trzeba jednak znać parę tajników, by wyszły delikatne i cienkie. My uzyskamy dziś ten efekt, robiąc ciasto naleśnikowe z dodatkiem wody gazowanej. Naleśniki będą też miały wyborny, wyjątkowy smak i będą doskonale łączyły się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi.

Ciasto na naleśniki powstaje po wymieszaniu mąki, jajek i mleka. Tak przewiduje przepis podstawowy. Jednak oczywiście można go zmieniać, zastępując w zasadzie każdy z tych składników innym.

My proponujemy rozmieszać ciasto naleśnikowe mlekiem i wodą gazowaną. Dzięki tej mieszance ciasto jest rzadsze, delikatniejsze i odpowiednio spulchnione. Po usmażeniu wychodzą z niego lekkie i elastyczne naleśniki.

Przepis na naleśniki z dodatkiem wody gazowanej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

  • olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie naleśników na wodzie

W misce umieść mąkę, jajka i sól. Wlej mleko, wymieszaj gładkie ciasto. Rozcieńcz je, dolewając do niego gazowaną wodę.

Gładkie ciasto naleśnikowe odstaw na ok. 30 minut, by odpoczęło. Dzięki temu nabierze odpowiedniej konsystencji.

Jeśli przed smażeniem ciasto będzie gęściejsze niż płynna, gęsta śmietana, rozprowadź je jeszcze odrobiną mleka lub wody.

Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem lub masłem klarowanym. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź ją równomiernie, wykonując patelnią koliste ruchy. Naleśniki smaż, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni i podaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli zaś mają trochę poleżeć, układaj je w stosik i przykryj talerzem, by nie obeschły.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki na kefirze , a także na naleśniki z dodatkiem piwa .

smażenie naleśników
canva/kunertus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy